Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

NAŽIVO: Sympaťanda Cyrille Aimée si podmanila návštěvníky Jihočeského jazzového festivalu

Měla to být příjemná tečka letošního Jihočeského jazzového festivalu, který se konal v pátek 10. a v sobotu 11. srpna na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích… Nakonec to bylo něco víc. Cyrille Aimée dokázala, že headlinerem této tradiční akce, která do jihočeské metropole přiváží neotřelá a vzrušující hudební jména, byla označována právem.

Koncert každopádně začal spíše rozpačitě, kdy kapela o dvou akustických kytarách a jedné base byla nazvučena velmi potichu, přičemž basa ven nešla vůbec. Evidentně byl ale problém s basovým aparátem, který se zhruba po třech skladbách podařilo vyřešit, takže si už člověk tento pro jazz nesmírně důležitý nástroj nemusel jen domýšlet.

S příchodem Cyrille Aimée se koncert rozhýbal, postupně zvukově srovnal a fanoušci si tak mohli naplno užít báječnou hudební jízdu plnou emocí. Bohužel se v areálu také nacházelo plno lidí, které živá muzika evidentně nezajímala. Jelikož vystoupení bylo velmi intimní, dá se říct až komorní, bylo i během songů slyšet, jak se publikum mezi sebou baví. To vám pak z pódia zní bolavá Love Is A Losing Game od Amy Winehouse a vy z jedné strany posloucháte, jak nějaká holka domlouvá třídní sraz, a ze strany druhé se dozvídáte, že chlápek měl na dovolené zimu. Jistě… fanoušci sedící přímo u pódia měli atmosféru bezesporu lepší, ale zhruba od úrovně zvukaře… zkrátka, tohle se Cyrille nezasloužila.

Nutno dodat, že nakonec si zpěvačka pozornost získala a odezva byla stále bouřlivější. Zhruba v polovině setu tak už byla atmosféra adekvátní a koncert dokázal člověka naplno vcucnout. I tak se ale nabízela otázka, zda by přece jen líp nevyzněl v nějakém menším klubíku… Ale buďme rádi, že nám organizátoři do Budějc podobné interprety přivážejí.

Když už jsem zmínil Amy Winehouse, tak Cyrille Aimée ji chvílemi svým hlasem připomínala. V některých okamžicích šla dokonce až dál… kamsi k Billie Holiday. V častých hlasových improvizacích dala zase vzpomenout na Ellu Fitzgerald. Přesto se nedá mluvit o plagiátu, Cyrille si razí vlastní cestu, která je možná výše zmíněnými ovlivněna, avšak vlastní osobitost převažuje.

Koncert Cyrille Aimée byl plný jazzu, šansonu… krásné muziky, která dokázala pohladit u srdce. Publikum možná nebylo ze začátku úplně přívětivé, ale nakonec kouzlu zpěvačky podlehlo. Získala si je svou přirozeností a okouzlujícím zpěvem. Bylo to moc fajn, Cyrille…

Jihočeský jazzový festival je pro někoho osvěžením budějckého letního kulturního programu… Pro dalšího to může být i samotný vrchol. Tak, či tak… je to akce, která patří k nejvýraznějším a pořadatelům tak patří díky, že lidem již několik let nabízejí alternativu k ohraným a všemi (v nadsázce) festivaly obsazovaným interpretům.

Štítky kultura, jazz, festival, Cyrille Aimée, Piaristické náměstí, České Budějovice, Amy Winehouse, Ella Fitzgeraldová, Billie Holiday, koncert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

NAŽIVO: Sympaťanda Cyrille Aimée si podmanila návštěvníky Jihočeského jazzového festivalu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.