Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově má za sebou druhý týden

Třítýdenní mezinárodní hudební festival (MHF) Český Krumlov je již za polovinou. Dva týdny se v jihočeském městě představují hudebníci s klasickými koncerty na zámku, ale na festivalu vystoupili například i Cigánski Diabli a další. V posledním týdnu, do 11. srpna návštěvníky čeká ještě bohatý program. MHF si pro ně navíc připravil speciální nabídku v podobě zvýhodněného vstupného.

Klasické koncerty na zámku

V pořadí čtvrtý festivalový koncert patřil mladým hudebním talentům. Za doprovodu Jihočeské filharmonie pod taktovkou Jana Kučery společně v Maškarním sále vystoupili jedni z nejnadějnějších houslistů nastupující generace, Miroslav Ambroš a Jaroslaw Nadrzycki.

Páteční koncert 27. července v Zámecké jízdárně ovládli Dvořák a Brahms. V zaplněné jízdárně a navíc za úplňku zazněly v jednom večeru Dvořákův violoncellový koncert v niterném podání Borise Andrianova a Brahmsova Druhá symfonie v podání rezidenčního festivalového tělesa Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Christiana Schulze. 

Divoká hudebně taneční „jízda“ Cigánských Diablů rozproudila krumlovskému publiku krev v žilách

Čtvrteční večer 26. července patřil Carmen Fantasy by Gypsy Devils. V představení inspirovaném tragickým milostným příběhem a hudbou Geogese Bizeta předvedl slovenský soubor Cigánski Diabli a taneční skupina Čarovné ostrohy přímo divokou hudebně taneční „jízdu“.

Letní hudební večer v Pivovarské zahradě patřil Leonardu Bernsteinovi

V sobotu 28. července se v českokrumlovské Pivovarské zahradě rozezněly muzikálové melodie. První polovina koncertu byla věnována legendárnímu americkému dirigentovi a skladateli Leonardu Bernsteinovi, jehož sté výročí narození letos slaví celý svět. Zazněly nejznámější melodie z jeho děl a chybět nemohly samozřejmě ukázky z jeho nejslavnějšího muzikálu West Side Story, o kterém sólistka koncertu Dee Roscioli řekla: „Bernstein byl vizionářský. West Side Story je pro mě jeho nejkrásnějším dílem. Na tu čas nemá vliv, ta odolá všemu.“

Co vác ještě čeká

Soubor Francisextet svým koncertem věnovaným hudbě 20. století zahájily v úterý 31. července v Maškarním sále třetí festivalový týden. Mladí hudebníci zahráli skladby Igora Stravinského, Manuela de Fally, Francise Poulenca, ale i současných českých autorů, Sylvie Bodorové nebo Miloše Štědroně.

Čtvrtek 2. srpna

Legendární folklórní seskupení Hradišťan & Jiří Pavlica si ve čtvrtek 2. srpna do Pivovarské zahrady připravili originální program s názvem Hudební dialogy, v němž připomenou vybrané konkrétní události a osobnosti, jejichž kulturní stopa ovlivnila život mnoha generací až dodnes.

Pátek 3. srpna

Vynikající španělský klavírista Javier Perianes, jehož koncert je věnován Klubu přátel MHF Český Krumlov, zahraje v pátek 3. srpna za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů pod taktovkou Manuela Hernándeze-Silvy v Zámecké jízdárně Klavírní koncert a moll Edvarda H. Griega. Program uzavřou dvě vrcholná symfonická díla z pera Leoše Janáčka, od jehož úmrtí letos uplyne devadesát let, Taras Bulba a Sinfonietta.

Sobota 4. a neděle 5. srpna

„Keep Swinging!“, to je název swingového večera ve stylu Las Vegas, který na letní sobotní večer 4. srpna v Pivovarské zahradě připravil zpěvák Jan Smigmator. Spolu se svými hosty, multižánrovou zpěvačkou Dashou, „německým Sinatrou“ Tomem Gaebelem, taneční skupinou Pop Balet a za doprovodu RTV Big Bandu Felixe Slováčka uvede slavné písně Franka Sinatry, Elly Fitzgerald, Tonyho Bennetta, Barbry Streisand a především George Gershwina, jehož stodvacáté výročí narození si v roce 2018 připomínáme. Po koncertu bude následovat stylová afterparty s casinem Falešných hráčů, kde se bude hrát ruleta, poker a blackjack, rovněž bude připraven taneční parket s výukou swingového tance, degustační bar a večerní raut. Na nedělním koncertu v klášterním kostele 5. srpna se s programem Carolus IV. – Rex et Imperator představí soubor Schola Gregoriana Pragensis.

MHF Český Krumlov připravil pro své festivalové návštěvníky zajímavou nabídku. Dva páteční koncerty 3. a 10. srpna na Zámecké jízdárně, která je plně klimatována, což v tomto parném letním počasí jistě potěší, nabízí za jednu cenu 790 korun.

Tisková zpráva

Štítky Mezinárodní hudební festival, Český Krumlov, kultura, hudba, koncert, hudební festival, jízdárna, zahrada, Leonard Bernstein, Frank Sinatra, Jan Kučera, festival, Christian Schulz, Igor Fjodorovič Stravinskij, West Side Story

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově má za sebou druhý týden  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.