Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Root ve Volyni: Majestátní metal a výborný večírek

„Všichni víme, že je to beztak Open Hell Fest,“ říkal na scéně festivalu Enter The Eternal Fire Festu ve Volyni zpěvák Rootu Big Boss. Narážel na kultovnost metalového dýchánku, který této akci před lety předcházel a na který se sjížděli fanoušci z celých Čech. Na názvu však nezáleží, hlavní je muzika… a ta byla opět skvělá! Právě Root patřili k jasným vrcholům.

Brněnská legenda je v posledních letech občas vnímána kontroverzně, avšak volyňský koncert dokázal, že hesla typu „už to není, co bývalo“, jsou, minimálně z hlediska živého hraní, lichá. Prostě to jelo jak promazaný stroj. S naprostým přehledem, profesionalitou… Mělo to nesmírnou energii, a to i přesto, že hlavní principál už většinu setu prosedí, protože „nohy nefungujou“, jak vysvětloval.

Čas je zkrátka neúprosný, platí to i u Big Bosse, který letos oslaví 66. narozeniny. Zdraví už možná v některých ohledech nefunguje úplně nejlépe, ale ten hlas je tam pořád. A to je pro fanoušky skvělá zpráva. Je pevný, podmanivý… stále bouří emocemi, především pak když se hrají nesmrtelné kusy z 90. let. The Temple In The Underworld, Kärgeräs… člověku by ukápla nostalgická slza, ale na tu není během setu Rootu čas, protože pořád je to především dobrá zábava.

Kapela představila i novější skladby, ale na fanoušky samozřejmě nejvíce fungovaly vůbec ty nejdřevnější popěvky jako Hřbitov či 666. Svým způsobem je to prokletí Rootu, protože kapela poměrně rychle ušla obrovský kus cesty od syrových začátků po majestátní dark metal, jenž v Čechách dodnes těžko hledá konkurenci, přesto lidé chtějí hlavně demáčové fláky. Na druhou stranu… co by některé soubory za tak kultovní skladby daly.

Tak či tak, setlist Rootu byl ve Volyni namíchán velmi dobře, byl dynamický, rychlý i zadumaný. Bavil také Big Boss, který pálil jednu hlášku za druhou. Do toho výborný zvuk, který se povedl více než o den dříve na Master´s Hammer. Parádní koncert!

ETEF

Letošní Enter The Eternal Fire Fest vsadil především na tuzemské legendy, a tak se na akci sešli snad vůbec největší koně českého metalového undergroundu – Master´s Hammer, Root a Hypnos. Velkou odezvu měli například i švédští Siniestro nebo domácí Black Rain, kteří pro potřeby koncertu vykopali z hlubin více než 20 let starý materiál.

Jak už to tak ve Volyni bývá, největší devizou festivalu byla pohodová „rodinná“ atmosféra, v níž nechyběla ani špetka nostalgie po podobných akcích z 90. let a přelomu milénia, které nesázely na komerčnější zahraniční jména (protože na ně neměly peníze), přesto se na ně vypravovali maniaci ze všech koutů Čech. Zkrátka a dobře - 21. a 22. července měl tuzemský metalový underground dostaveníčko ve Volyni a bylo to opět sakra fajn!

Štítky koncert, Root, Enter The Eternal Fire Fest, Volyně, Česko, festival, Hypnos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Root ve Volyni: Majestátní metal a výborný večírek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.