Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově už klepe na dveře

Dvacátý sedmý ročník Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově klepe na dveře. Už v pátek 20. července se mohou diváci těšit na spektrum hudby od patnáctého až po jednadvacáté století z různých žánrů. Organizátoři se po loňském úspěchu rozhodli vrátit opět do krumlovské zámecké zahrady.

„Zahájení, které jsme nazvali Festive Ouverture, jsme pojali jako hudebně-obrazová féerie, na níž účinkují vybraní umělci, kteří v průběhu festivalu vystoupí ještě jednou na vlastním koncertu. Klasickou hudbu reprezentuje violoncellista Jiří Bárta a mladá jihokorejská sopranistka Sooyeon Kim, která byla partnerkou Jonase Kaufmanna při jeho recitálu v Českém Krumlově v roce 2014,“ říká prezident festivalu Jaromír Boháč.

Další hudební číslo bude patřit uznávanému interpretovi středověké duchovní hudby, souboru Schola Gregoriana Pragensis. Z dalších žánrů dostane prostor swing a zpěvák Jan Smigmator. V podání broadwayských zpěváků Christiane Noll a Hugha Panara program doplní muzikál, který se pravidelně těší velkému zájmu diváků. „V letošním roce jsme vstoupili do spolupráce se Základní uměleckou školou Jaroslava Ježka, která zajišťuje hudební vzdělávání pro děti a mládež se zrakovým postižením. Naším posláním není jenom přinášet hudbu na nablýskaná jeviště, chceme, aby hudbou mohli žít všichni, kteří o ni stojí. Proto pomáháme těm, kteří hudbu milují a mají k ní ztíženou cestu,“ dodává k letošním festivalovým novinkám Jaromír Boháč.


Hradišťan. Foto: Marek Malůšek

Festival reflektuje také významná výročí skladatelů i interpretů. Tento rok jubilující Jiří Pavlica s folklórním souborem Hradišťan představí průřez jejich tvorbou. Ojedinělé seskupení s vysokou uměleckou i interpretační úrovní Hradišťan & Jiří Pavlica připravili pro Mezinárodní hudební festival Český Krumlov originální program s názvem Hudební dialogy, v němž připomenou vybrané konkrétní události a osobnosti, jejichž kulturní stopa ovlivnila život mnoha generací až dodnes. 

Závěrečný festivalový Česko-Slovenský večer spolu s populární kapelou Čechomor, hostující zpěvačkou Martinou Partlovou, Dechovou hudbou Vlado Kumpana a Vojenskou hudbou Olomouc oslaví 11. srpna sté „narozeniny“ našeho státu. Čechomor je sám jubilantem, v letošním roce oslavuje kapela třicet let od svého vzniku. Koncert nám připomene, že naši republiku tvořily dva státy.

Ten druhý bude reprezentovat legendární slovenský taneční soubor Lúčnica. Tento folklórní klenot symbolizuje originální kulturu národa, který je jedinečný ve svých tanečních, instrumentálních i vokálních projevech. Lúčnica je uměleckým a generačním pojítkem mezi tradicemi minulosti a bouřlivou, ale zároveň jedinečnou přítomností. Na koncertu bude připravena rovněž gastronomie obou našich národů s jejími specialitami.

Tisková zpráva

Štítky Mezinárodní hudební festival, Český Krumlov, hudba, kultura, hudební festival, koncert, Jiří Bárta, Jonas Kaufmann, Jiří Pavlica, zámecký park, Jan Smigmator, Christiane Noll, Schola Gregoriana Pragensis, Jaroslav Ježek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově už klepe na dveře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.