Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcké Léto ve městě letos nabídne návrat do první republiky. Přinese více než tři stovky akcí

Celkem 322 akcí nabídne letos českobudějovické Léto ve městě. Je to o šestačtyřicet akcí více než loni. Tradiční kulturní událost v jihočeské metropoli bude plná koncertů, divadelních představení, filmů, festivalů, výstav i sportovních akcí. Radnice na Léto ve městě uvolnila více než tři miliony korun.

Českobudějovické Léto ve městě letos přinese 49 divadelních představení pro děti i dospělé, 69 koncertů rozmanitých hudebních  žánrů, 44 výstav ve všech možných prostorech, 16 festivalů, šest sportovních akcí. Ostatních komponovaných pořadů, v nichž se snoubí více žánrů, bude letos 99. Promítat se bude 59 filmů, a to i v letním kině Háječek.

„Chybět nebude ani Kinematograf bratří Čadíků, který nabídne čtyři české filmy a začínat bude pohádkou Anděl páně 2,“ uvedla vedoucí odboru kultury českobudějovické radnice Iva Sedláková s tím, že celkem 322 akcí bude zajišťovat 59 subjektů, včetně města. Souhrnný kulturní program už začal a potrvá do konce září.

Celé léto, ale i září bude plné akcí, které souvisí s letošním výročím sta let od vzniku Československa. Letošní novinkou bude červencová Tančírna pod Černou věží, hudební oslavy k výročí sto let republiky. Na retro akci zahrají tři orchestry. „Přijedou dobová auta, domluvili jsme, že k dispozici bude dobová cukrárna a kavárna. K vidění bude kabaret, módní přehlídka cestovní a lázeňské módy nebo dobových plavek,“ prozradila Iva Sedláková.

V programu letošní léta nechybí hudební slavnosti Emmy Destinnové. Jde o osm koncertů, které se uskuteční na různých místech Jihočeského kraje, mezi něž patří i České Budějovice. „Vystoupí zde Bruckner orchestr Linz. Stane se tak 27. září na výstavišti u příležitosti sto let od vzniku republiky. Bude se jednat o první koncert tohoto tělesa v Česku,“ řekl náměstek českobudějovického primátora Jaromír Talíř.

Na náměstí Přemysla Otakara II. a v jeho okolí se uskuteční také slavnosti města Budějovice vypráví. „Srpnová slavnost je postavena na vyprávění příběhů babiček,“ upřesnila Sedláková.

Součástí Léta ve městě jsou například červencové koncerty na řece Múzy na vodě, ale i tradiční výstava Umění ve městě, Budějovický western a populární dvoudenní multižánrový pouliční festival Město lidem, lidé městu, který už pošesté obsadí Krajinskou, Českou, Hroznovou ulici i Piaristické náměstí.

Léto ve městě vyvrcholí na konci září audiovizuálním festivalem Vltava žije s hlavní show Má vlast.

Štítky kultura, Léto ve městě, divadlo, koncert, představení, České Budějovice, festival, výstava, První republika, slavnost, divadelní představení, kulturní akce, Kinematograf bratří Čadíků, Přemysl Otakar II., Ema Destinnová, Jaromír Talíř, vznik Československ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké Léto ve městě letos nabídne návrat do první republiky. Přinese více než tři stovky akcí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.