Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výstava fotografií Až do konce představuje péči o pacienty trpící nevyléčitelnou chorobou

Rozšíření povědomí o mobilní specializované paliativní péči, tedy péči o pacienta, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém stadiu. To je hlavním cílem výstavy fotografií nazvané Až do konce – moje práce v hospici. Uvedla to Lucia Kopřivová Markovová z Domácího hospice Jordán v Táboře.

Výstavu, která měla vernisáž ve čtvrtek 21. června, si můžete prohlédnout ve třetím podlaží v hlavní budově krajského úřadu v Českých Budějovicích až do konce července.

„Fotografie zachycují práci zaměstnanců domácího hospice v zázemí, bez kterého by hospic nemohl fungovat, včetně přípravy na výjezd ke klientům a do rodin pacientů,“ upřesnila Markovová s tím, že tato služba si v posledních letech intenzivně hledá místo ve zdravotnickém systému České republiky.

Hejtmanka Stráská: Z pohledu na fotografie je vidět, že svou práci děláte dobře

Podle hejtmanky Ivany Stráské by měl domácí hospic patřit k našemu zdravotnictví stejně, jako hospic kamenný. „Jsem velice ráda, že na tuto potřebu začínají reagovat i zdravotní pojišťovny,“ řekla hejtmanka a poděkovala těm, kteří hospic domácí péče založili a vyhověli tak přirozené potřebě lidí zemřít doma mezi svými blízkými. „Vím, že to není lehká práce, ale z těchto fotografií je jasně poznat, že ji děláte dobře,“ pochválila Stráská.

Kromě fotografií obsahuje výstava i úryvky děkovných dopisů od rodin nevyléčitelně nemocných pacientů domácích hospiců z Tábora, Písku, Třeboně a oddělení sociální a paliativní péče Nemocnice Jindřichův Hradec o tom, jak a proč pro ně byla péče důležitá.

Nevyléčitelná onemocnění se týkají seniorů, lidí v produktivním věku i dětí

V centru paliativní péče není jen samotný pacient, ale i jeho blízcí, kteří také potřebují podporu a doprovázení. Paliativní péče se tak prolíná do zdravotní i sociální sféry. Nevyléčitelná onemocnění se netýkají jen seniorů, ale i lidí v produktivním věku, mladých rodičů, a bohužel, výjimkou nejsou ani děti. Od letošního roku se do dětské paliativy zapojil i první hospic v Jihočeském kraji – Domácí hospic Jordán v Táboře, který se připravuje na dětské pacienty.

„Sedmdesát osm procent lidí si přeje umřít doma. Pouze jednomu procentu se to doopravdy podaří v péči domácího hospice. Vybudování kvalitní sítě specializované paliativní péče je běh na hodně dlouhou trať. Ale přesto to za to stojí – aby si každý z nás mohl vybrat, kde chce dožít své poslední dny,“ doplnila Markovová.

Paliativní péče je komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém stadiu. Jejím cílem je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým.

Tisková zpráva

Štítky výstava, fotografie, Až do konce, hospic, nevyléčitelná choroba, pacient, nemoc, Tábor, Jordán, Ivana Stráská, Česko, České Budějovice, Nemocnice Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava fotografií Až do konce představuje péči o pacienty trpící nevyléčitelnou chorobou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.