Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na břehu Lipna vznikají originální sochy

Osm originálních kamenných soch či skulptur bude tuto neděli 24. června zdobit pláž v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví, které leží u lipenského jezera. Během workshopu, který vede pražský sochař a restaurátor Jiří Genzer, je zde od pondělí tvoří nadšení amatéři. Do Černé kvůli tomu přijeli nebo se přidali náhodou a zpestřují si tím svůj prázdninový pobyt.

„Tvoříme přímo na pláži, u vody, na Slunci. Kdokoliv se na nás může přijít podívat nebo se přidat. Hotovo budeme mít během víkendu, kdy máme v plánu i vernisáž,“ uvedl Genzer.

Akce s názvem Lakeart se koná letos po sedmé, v některých letech se zde tvořilo ze dřeva, prvních ročníků se zúčastnili pouze přizvaní profesionální umělci, jejichž díla zdobí obec Černá v Pošumaví, některé se ale stěhují do okolních obcích, jako je například Bližná nebo Dolní Vltavice. Za tu dobu zde vznikla zhruba padesátka uměleckých děl, vypasáná témata se během let měnila - od historických osobností jižních Čech, po letní olympiádu v Riu.

 „Chceme vytvořit plán, na kterém bude znázorněno umístění jednotlivých soch, podle nich vznikne jakási poznávací stezka,“ řekl Genzer. Speciální mapu chystá společně s provozovatelem kempu Petrem Benešem. „Nikdy tu nevzniká nic tradičně chytlavého, prvoplánového, žádní krtečci nebo vodníci. Jsou to umělecká díla, u kterých si můžete zamyslet a přitom si odpočinout,“ uvedl Beneš.

Akci podporuje obec Černá v Pošumaví, Příště by organizátoři chtěli peníze sehnat z fondů příhraniční spolupráce. „Podobným akcím fandíme, protože zdobí nejen naši obec, ale i okolní osady,“ uvedla starostka Černé v Pošumaví Irena Pekárková.

Letošního worshopu se účastní osm, většinou začínajících sochařů. Zhruba polovina je z Německa. Jedním z nich je například obchodník Horst Stürmer.

„Vytvářím sochu majského boha, který je popsaný různými znaky civilizace té doby,“ uvedl Stürmer, který u Lipna tráví dovolenou a podobné akce se účastní vůbec poprvé.

Z Jablonné u Příbrami přijela na workshop malířka Františka Janečková. „Věnuji se primárně ženským obrazům při malování, takže když jsem viděla tento kámen, tak jsem věděla, že to bude Lilith, tedy Adamova první, nezkrotná žena,“ uzavřela.

Tisková zpráva

Štítky kultura, společnost, socha, Jestřábí v Černé v Pošumaví, kamen, workshop, Vodní nádrž Lipno, Pošumaví, jezero, Petr Beneš, Slunce, Černá v Pošumaví, Letní olympijské hry, pláž, Německo, Rio de Janeiro, Bližná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na břehu Lipna vznikají originální sochy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.