Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Velký noční hlídač otevřel na věžích v Temelíně obří oči. Byla to fantastická podívaná

Standardně Jadernou elektrárnu Temelín hlídá především Stání úřad pro jadernou bezpečnost. V noci ze středy 6. na čtvrtek 7. června se k jadernému dozoru na necelé čtyři hodiny připojil i Velký noční hlídač. Multimediální instalace od Milana Caise, jehož pohyblivé oči rozzářily na několik hodin dvě chladicí věže temelínské elektrárny. A byla to unikátní podívaná na umělecké dílo s velmi krátkým trváním. Silnici vedoucí od Hluboké k Týnu nad Vltavou proto také obsadily stovky nadšenců s fotoaparáty.

Vizuální umělec a zakladatel kapely Tata Bojs Milan Cais promítal na chladicí věže temelínské elektrárny obří oči s názvem Velký noční hlídač, který je součástí Umění ve městě, přehlídky současného exteriérového umění. Ta se letos rozšíří do mnoha jihočeských měst. Jedním z největších lákadel byla právě multimediální instalace Velký noční hlídač od Milana Caise.

Temelínská věž má v nejužším místě 80 metrů a Caisův videomaping je pravděpodobně největším, který byl kdy v historii české krajiny promítán. „Je to neuvěřitelné, jedno oko má skoro osmdesát metrů. Když svítily obě, zjevila se nad českou krajinou obří bytost,“ shrnuje Milan Cais.

Byla to silná video performance, která probudí k životu největší industriální sochy v jihočeské krajině. Těší mě, že Milan Cais i jaderná elektrárna Temelín přistoupili na můj nápad promítat Caisovo Nočního Hlídače na chladící věže. Mám radost, že jeden z nejstřeženějších objektů v zemi, kde je kladen důraz na přesnost a nekreativitu zaměstnanců, ožije kreativitou a iracionálnem s až duchovním přesahem,” uvádí výtvarník a iniciátor výstavy Michal Trpák.

Všichni, kteří si unikátní podívanou nenechali ujít, jsou výsledkem nadšeni. „Doufal jsem, že tenhle moment nastane. A nastal. Oči jsou v téhle velikosti na betonovém monstru nesmírně magické, je to podivný a sugestivní zážitek. Líbí se mi i proměnlivá intenzita tmy v průběhu projekce,“ říká Milan Cais, která na temelínských věžích otevřel své oči. Ale v obří verzi. 

Tahle noc byla jedinečná! Je to jako spatřit UFO, možná víc. Tato performance je něco úplně jiného, než jsme doposud v rámci Umění ve městě dělali. Doteď to bylo o sochařině, dílech, která přetrvávají, ale Caisův Noční hlídač se objeví jen na pár hodin a zase zmizí,“ dodává zahradní architekt Ferdinand Leffler, spoluorganizátor akce a spoluzakladatel Flera Gallery, která festival organizuje.

„Když jsme se dozvěděli o tom, že se chystá unikátní projekt v podobě Velkého nočního hlídače, bylo jasné, že si to nehodláme nechat ujít. Chtěli jsme obří oči vidět na vlastní oči. A nelitujeme, že jsme k Temelínu v noci vyrazili, bylo to něco fantastického," řekl František Knot z Českých Budějovic.

Štítky kultura, zábava, společnost, umění, videomaping, Velký noční hlídač, oči, Temelín, Milan Cais, Jaderná elektrárna Temelín, Týn nad Vltavou, Hluboké, umělecké dílo, Tata Bojs, Ferdinand Leffler, Michal Trpák, jaderná elektrárna, elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Velký noční hlídač otevřel na věžích v Temelíně obří oči. Byla to fantastická podívaná  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.