Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Osmdesátimetrové oči Milan Cais otevře na chladicích temelínských věžích

V jižních Čechách vrcholí přípravy Umění ve městě, přehlídky současného exteriérového umění, která se letos rozšíří do mnoha jihočeských měst. Jedním z největších lákadel bude multimediální instalace Velký noční hlídač od Milana Caise, vizuálního umělce a zakladatele kapely Tata Bojs, jehož pohyblivé oči rozzáří na jednu noc dvě chladící věže temelínské elektrárny. A to ve středu 6. června.

„Bude to silná video performance, která probudí k životu největší industriální sochy v jihočeské krajině. Těší mě, že Milan Cais i jaderná elektrárna Temelín přistoupili na můj nápad promítat Caisovo Nočního Hlídače na chladící věže. Mám radost, že jeden z nejstřeženějších objektů v zemi, kde je kladen důraz na přesnost a nekreativitu zaměstnanců, ožije kreativitou a iracionálnem s až duchovním přesahem,” uvádí výtvarník a iniciátor výstavy Michal Trpák.

Na temelínské věži proběhla před několika dny první zkouška a všichni jsou výsledkem nadšeni. „Doufal jsem, že tenhle moment nastane. A nastal. Oči jsou v téhle velikosti na betonovém monstru nesmírně magické, je to podivný a sugestivní zážitek. Líbí se mi i proměnlivá intenzita tmy v průběhu projekce. Ze začátku zkoušky byl jasně viditelný Temelín a jak padala tma, obrysy věží se ztrácely a nakonec při pohledu z dálky, jsme viděli levitovat ohromné oko nad horizontem krajiny jako kdyby se probudila nějaká obří bytost. Bylo to snové a bizarní zároveň,“ odhaluje své první dojmy Milan Cais.

Videomaping bude největším, který byl kdy v historii české krajiny promítán

„Tahle noc bude jedinečná! Bude to jako spatřit UFO, možná víc. Zatím jsme zkoušeli jen jedno oko, ale v plánu je samozřejmě promítat obě oči. Tato performance je něco úplně jiného, než jsme doposud v rámci Umění ve městě dělali. Doteď to bylo o sochařině, dílech, která přetrvávají, ale Caisův Noční hlídač se objeví jen na pár hodin a zase zmizí,“ dodává zahradní architekt Ferdinand Leffler, spoluorganizátor akce a spoluzakladatel Flera Gallery, která festival organizuje. Temelínská věž má v nejužším místě 80 metrů a Caisův videomaping bude pravděpodobně největším, který byl kdy v historii české krajiny promítán.

„Je to neuvěřitelné, jedno oko má skoro osmdesát metrů. Až budou svítit obě, zjeví se nad českou krajinou obří bytost,“ shrnuje Milan Cais. Standardně Jadernou elektrárnu Temelín hlídá především Stání úřad pro jadernou bezpečnost. Teď se k jadernému dozoru na necelé čtyři hodiny připojí i noční hlídač. „S ohledem na obrovskou plochu chladících věží byla jen otázka času, kdy podobná nabídka přijde. Nakonec jsme s nabídkou organizátorů Flera Gallery souhlasili. Už zkouška naznačila, že půjde o unikátní podívanou. Přestože nejsme organizátorem akce, chtěl bych především řidiče vyzvat k maximální opatrnosti a soustředěnosti na jízdu,“ zdůraznil temelínský ředitel Jan Kruml.

Pro jaderné elektrárny to bude premiéra

Bude to vůbec poprvé, co se na chladicích věžích českých jaderných elektráren unikátní videoprojekce uskuteční. „Pro naše jaderné elektrárny je to premiéra, na kterou se osobně hodně těším. A věřím, že se v dohledné době podobného projektu dočkají i v Dukovanech,“ říká Bohdan Zronek, člen představenstva společnosti ČEZ.

A čí oči Milan Cais promítá? „Moje. Chtěl jsem kdysi natáčet třeba i oči Václava Havla, ale nevyšlo to. Za léta zkoušení už vím, že menší pohyby zorniček jsou lepší. Stačí mi upřený pohled a sem tam mrknout,“ prozrazuje.

Milan Cais je letos s festivalem propojen vícenásobně. Den po projekci, ve čtvrtek 7. června, bude následovat vernisáž jeho prací v českobudějovické galerii Mariánská a od 18:00 hodin na to naváže hlavní zahajovací večer na náměstí Přemysla Otakara II. Veškerý program, stejně jako celý festival, je pro veřejnost zdarma a návštěvníci se mohou těšit na koncert místní kapely Vees, po které bude následovat právě kapela Tata Bojs. Na konci její show si jako třešničku na dortu temelínské oči budou moci návštěvníci prohlédnout na velkoformátové obrazovce.

Známé cesty s novými příběhy

Výstava Umění ve městě byla jednou z prvních svého druhu v České republice. Za deset let trvání inspirovala ke vzniku podobných projektů v Praze, Trutnově, Kroměříži, Plzni a dalších městech. „Město každoročně obohacuje o novou energii a příběhy, do zažitého prostoru vnáší rozptýlení, zamyšlení, hravost a humor,“ vysvětluje své motivy pro uspořádání akce Michal Trpák. Sousoší Humanoidi, které tradici letní sochařské výstavy zahájilo, můžete na budějovické Lannově třídě potkat dodnes. Kromě soch a instalace na temelínských věžích představí výstava i 2D umění ve veřejném prostoru. Krajka Diany Winklerové ozdobí budějovické Senovážné náměstí, práci Jaromíra 99 nepřehlédnete na Galerii 1 a trvalá prostorová malba vznikne na Lipně od mezinárodně uznávaného výtvarníka Jana Kalába, který kdysi začínal s graffity.

Celkem výstava uvede na 31 nejzajímavějších současných výtvarníků. „Je krásné, že letos se můžete s uměním setkat na opravdu nečekaných místech jižních Čech. Vyjma Temelína můžete myšlenkově i skutečně plout za uměním po proudu Vltavy, vystoupat na Kleť, nejvyšší místo jihočeského kraje, nebo je objevit jako poklad na ostrově uprostřed lipenského jezera,“ shrnuje záměr letošního ročníku zahradní architekt a spoluzakladatel Flera Gallery Ferdinand Leffler, velký propagátor umění ve veřejném i soukromém prostoru.

Tisková zpráva

Štítky kultura, společnost, Umění ve městě, Milan Cais, oči, Temelín, noc, videomaping, umění, hudební skupina, Jihočeský kraj, výstava, jaderná elektrárna, Tata Bojs, festival, Jaderná elektrárna Temelín, Michal Trpák, Ferdinand Leffler, Václav Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osmdesátimetrové oči Milan Cais otevře na chladicích temelínských věžích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.