Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Horor Dracula zahájí divadelní sezonu na točně v Českém Krumlově

Premiérou hororu Dracula zahájí 6. června Jihočeské divadlo šedesátou sezonu před českokrumlovským otáčivým hledištěm. Druhou premiérou bude rodinné představení Ztracený svět. Na točně nabídne divadlo do 10. září osm her, kromě premiér hry Dekameron, Pes baskervillský, opery Rusalka, Trubadúr a Příhody lišky Bystroušky a balet Valmont. Celkem bude 92 představení, o čtyři více než loni. Všechny tři činoherní tituly jsou téměř vyprodány.

S Draculou se do Jihočeského divadla vrací někdejší šéf jeho činohry Martin Glaser, nyní ředitel Národního divadla Brno. Inscenaci připravuje s dramaturgyní Olgou Šubrtovou, společně vytvořili v Krumlově divácké hity Šest žen Jindřicha VIII., Robin Hood nebo Tři mušketýři. Tentokrát adaptovali román Dracula od Brama Stokera. Žánrově jde o romantický horor, hlavní roli ztvární Petr Halíček.

„Dracula je pro mě jeden z úhlavních příběhů, který mě od dětství formoval. Scénář je románu velmi věrný, bude tam spousta úchvatných scenérií. Je to vlastně pohádka pro dospělé a pohádky mají tu výhodu, že i když je známe, chceme se pořád dívat, jak je to vyprávěno tentokrát... Nepochybně bude fungovat postava zoofilního maniaka,“ řekl Glaser.

V druhé půlce se podle něj romantický horor promění v akční podívanou. Je to pro něj šestý titul před točnou, s Šubrtovou zkouší přijít na nové způsoby, jako v zámeckém parku svítit.

Druhou premiérou bude 23. června Ztracený svět, dobrodružná hra, kterou podle knihy A. C. Doyla adaptoval pro soubor Malého divadla Zdeněk Jecelín. Lákadlem má být 15 loutek pravěkých ještěrů, největší měří devět metrů. Loutky dinosaurů jsou ze stejného materiálu jako letecké modely, loutka velociraptora váží deset kilogramů, tyranosaura rexe 40 kilogramů. Inscenace mísí činohru, hudbu a tanec.

„Je to velmi dobře vystavěný příběh. Budeme to hrát tak, že ne vždycky pravda vyjeví na první pohled. Postavy jsou zpočátku nesympatické a až pod kůží anglického cynismu se skrývá něco zajímavého,“ uvedl šéf Malého divadla Petr Hašek.

Tituly Dracula, Pes baskervillský i Dekameron jsou téměř vyprodané. Z počtu 58 957 vstupenek na všech 92 představení zbývá v prodeji 7698 vstupenek, řekla vedoucí obchodního oddělení Jihočeského divadla Věra Ernstová.

Tržby Jihočeského divadla z otáčivého hlediště byly loni 32,9 milionu korun, meziročně o 4,5 procenta vyšší. Přijelo 56 528 diváků, o 1330 více než v roce 2016. Peníze z točny tvoří téměř 80 procent všech tržeb. 

Autoři | Foto Otáčivé hlediště Český Krumlov

Štítky kultura, divadlo, otáčivé hlediště, Český Krumlov, Dracula, horor, sezona, vstupenky, představení, premiéra, Jihočeské divadlo, Pes baskervillský, Ztracený svět, Příhody lišky Bystroušky, Martin Glaser, Jindřich VIII. Tudor, Robin Hood

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horor Dracula zahájí divadelní sezonu na točně v Českém Krumlově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.