Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V borovanském klášteře mají modřejší nebe a každý týden jinou kapelu

Jestli netoužíte po davech turistů a jste spíše příznivci klidné pohodové turistiky, budou pro vás Borovany na Českobudějovicku tím pravým ořechovým. Borovanský klášter bývalých augustiniánů je jedním z nejmenších v Čechách a možná právě proto místem, které vás prý okouzlí pocitem, že nebe nad ním je modřejší. Dnes nově opravený areál vydechuje pohodu a klídek, a přesto nabízí spoustu vyžití. Po celé léto klášter ožívá kapelami různých žánrů takzvanou Borovanskou kulturní mozaikou. A co všechno nabídne, prozradila vedoucí kultury v Borovanech Magdaléna Hluštíková.

Proč je u vás, v Borovanech, nebe modřejší?
Ten slogan „Nebe je u nás modřejší“ je lehce dvojsmyslný. Jednak vždy druhý červencový víkend pořádáme festival Borůvkobraní, na který se sjíždějí tisíce lidí z celé republiky i zahraničí. Je to akce, která je do puntíku věnována borůvkám, kterých jsou v okolí plné lesy. A věřte, že když  v lese v době sběru celý den koukáte do borůvek, a pak se podíváte do nebe, vidíte ho prostě modřejší. A druhý význam? Je tu dobrá energie, pohoda, která se odráží do lidí.    

V čem spočívá jedinečnost kláštera?    
Klášter je vlastnictvím obce, která  ho v roce 1939 koupila od Schwarzenbergů a zřídila v něm školu. Ta zde fungovala až do roku 1997. Většina místních sem tedy chodila do školy, mají k němu osobní vztah a mnoho krásných vzpomínek. Je to něco jako rodinný klenot Borovan, který stmeluje lidi dohromady. Město nemá ambici na klášteře vydělávat, má být hlavně místem, kde se budou lidé cítit dobře. A oni na oplátku klášter chrání. Když se například objeví zloděj nebo vandal, který něco poničí, rozjede se okamžitě mezi obyvateli smsková korespondence a všichni mají hned oči na šťopkách.  

Co všechno tedy můžeme v klášteře najít?
Celý klášter funguje po generální opravě jako centrum setkávání, centrum kultury. Najdete v něm výstavní prostory, muzeum poutnictví, interaktivní historický model města, knihovnu, infocentrum, koncertní sál, ale také útulnou kavárnu, kde vám připraví borůvkové dobroty nebo čaj a kávu z lípy, protože klášter založil Petr z Lípy. Pod klášterem jsou schované vzácné Středoevropské vinné sklepy s vlastní vinárnou. Součástí kláštera je bylinková a borůvková zahrada s čítárnou. V klášterní zahradě zase zmapované odrůdy starých jabloní. Nyní se dokončuje rekonstrukce podzámčí, kde vznikne např. interaktivní muzeum železnice a také věhlasná Peklománie.

Kolik lidí klášter v Borovanech ročně navštíví? 
Nemůžeme se srovnávat s velkými kláštery v okolí jako je například Zlatá Koruna nebo Vyšší Brod, kde je návštěvnost mnohatisícová. K nám si vstupenku na prohlídku kláštera ročně zakoupí kolem dvou až tří tisíc lidí. Tím, ale zase máme výhodu, že si návštěvníky můžeme rozmazlovat, přistupovat k nim individuálně. Vymysleli jsme například pro hosty netradiční prohlídky „Šesti smysly se zážitky“, které jsou připravené tak, aby se hosté pobavili, něco se dozvěděli a zároveň zapojili všechny smysly.  

Asi toho s turisty zažijete dost....
Zážitků je hodně a posunují nás dál. Třeba si vzpomínám na jednoho pána, který přišel do kláštera po zavírací době a žádal nás, zda by si směl zahrát na přenosný barokní varhanní pozitiv v kostele. My jsme mu to umožnili, nakonec se ukázalo, že je ten pán vážně nemocný a býval varhaníkem na jednom zámku v západních Čechách. Hrál nádherně. Přišel nám pak ještě druhý den poděkovat s tím, že jsme mu moc pomohli, že se mu vrátila energie na boj s nemocí. Brečeli jsme všichni.

Jaká bude letošní Borovanská kulturní mozaika?
Letos začínáme už v pátek 8.června velkolepým koncertem legendární zábavové big beatové kapely Keks  v unikátním spojení s Jihočeskou filharmonií. Bude to jejich jediný společný koncert v letošním roce. O dva týdny později, 22. června, jsme pro obdivovatele vážné hudby připravili koncert našeho fenomenálního houslisty Jaroslava Svěceného, kterého bude doprovázet Jitka Navrátilová na cemballo.

A mohou se do Borovan těšit i milovníci dalších hudebních žánrů?
Vždycky se snažíme, aby mozaika byla co nejpestřejší. Takže pro milovníky starých fláků jsme připravili revival Waldy Matušky v podání neoposlouchané kapely Cover band – Vivat Waldemar, který bude 20.července a na kterém zazní jeho největší pecky jako Jó třešně zrály, Tereza nebo Slavíci z Madridu. Červenec zakončí koncert kapely českobudějovické folkrockové kapely Epydemye, která je držitelkou ceny Anděl v kategorii folk a country za rok 2015.

Tisková zpráva

Štítky kultura, Borovany, mozaika, léto, program, Magdaléna Hluštíková, Českobudějovicko, klášter, hudební skupina, koncert, Česko, okres České Budějovice, turismus, Jaroslav Svěcený, Jitka Navrátilová, Schwarzenbergové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V borovanském klášteře mají modřejší nebe a každý týden jinou kapelu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.