Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Umění ve městě už nebude jen záležitostí Budějc, ale zavítá i na další jihočeská místa

, aktualizováno 26. května 2018, 22:23

Jedenáctý ročník sochařské výstavy Umění ve městě pořádaný Statutárním městem České Budějovice a Flera Gallery se letos rozroste do dalších jihočeských měst a na neobvyklá místa. „Je krásné, že letos za sochami můžete myšlenkově i skutečně plout po proudu Vltavy, vystoupat na vrchol Kleti nebo je objevit jako poklad na ostrově uprostřed lipenského jezera,“ uvádí iniciátor výstavy a sochař Michal Trpák. Kromě Českých Budějovic, Hluboké nad Vltavou a Veselí nad Lužnicí zažijí návštěvníci sochy i na Lipně, v Černé v Pošumaví, v Temelíně, Týně nad Vltavou nebo na zámku Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí.

„Kdo raději stoupá k výšinám, ať se vydá na Kleť, nejvyšší místo Jihočeského kraje, kde potká „Sběratele zážitků” od Ondreje 4. Zimky. Kolem Hluboké si užijete přímo tour de art. Michal Trpák zavěsí své sochy nad cyklostezku nedaleko zámku, Šnek sochaře Hurdy se pomalu povleče přístavem v centru města. Na Kapku a Nohy narazíte v Loveckém zámku Ohrada a další úžasné objekty najdete u Munického rybníku nebo kolem Jízdárny Alšovy jihočeské galerie,“ vyjmenovává Ferdinand Leffler, spoluorganizátor akce.

Velkou výjimečností letošního ročníku bude multimediální instalace Velký noční hlídač od Milana Caise, známého člena kapely Tata Bojs a výtvarníka, jehož Velký noční hlídač rozzáří chladící věže temelínské elektrárny den před vernisáží ve středu 6. června od 21:30 hodin. „Bude to silná video performance, která probudí k životu největší industriální sochy v jihočeské krajině,” odhaluje Trpák. Instalace bude na Temelíně svítit pouze dva dny, a to ve středu 6. a ve čtvrtek 7. června.

Ve čtvrtek 7. června proběhne od 17:00 hodin vernisáž autorské výstavy Milana Caise v Galerii Mariánská a o hodinu později začne na českobudějovickém náměstí hlavní zahajovací večer celého festivalu. Po kapele Vees se představí hvězda festivalu, skupina Tata Bojs v čele s výtvarníkem Milanem Caisem. Celý večer, stejně jako celý festival, je pro veřejnost zpřístupněn zdarma. I v ostatních jihočeských městech, které se zapojily do této akce, bude součástí vernisáže zajímavý kulturní program. Více je na webu Umění ve městě nebo na Facebook.

Kromě soch a instalace na temelínských věžích představí výstava i 2D umění ve veřejném prostoru. Krajka Diany Winklerové ozdobí budějovické Senovážné náměstí, práci Jaromíra 99 nepřehlédnete na Galerii 1 a trvalá prostorová malba vznikne na Lipně od mezinárodně uznávaného výtvarníka Jana Kalába, který kdysi začínal s grafity. Celkem výstava uvede na 31 nejzajímavějších současných výtvarníků z Čech, Slovenska, Rakouska, Francie a jejich 45 různých výtvarných instalací.

Známé cesty s novými příběhy Výstava Umění ve městě byla jednou z prvních svého druhu v České republice. Za deset let trvání inspirovala ke vzniku podobných projektů v Praze, Trutnově, Kroměříži, Plzni a dalších městech. „Město každoročně obohacuje o novou energii a příběhy, do zažitého prostoru vnáší rozptýlení, zamyšlení, hravost a humor,“ vysvětluje své motivy pro uspořádání akce Michal Trpák. Sousoší Humanoidi, které tradici letní sochařské výstavy zahájilo, můžete na budějovické Lannově třídě potkat dodnes.

Vernisáže v jednotlivých městech:

• Veselí nad Lužnicí - 31. května v 18:00 hodin
• Černá v Pošumaví - 1. června v 19:30 hodin
• Lipno - 2. června v 18:00 hodin
• Temelín - 6. června ve 21:30 hodin, video performance Velký noční hlídač, autor Milan Cais
• České Budějovice - 7. června v 17:00 hodin, Galerie Mariánská; v 18:00 hodin náměstí
P. Otakara II., koncert Tata Bojs od 20:30 hodin.
• Týn nad Vltavou a zámek Mitrowicz - 10.6.2018 ve 14:00 hod.

Tisková zpráva

Štítky kultura, zábava, Umění ve městě, České Budějovice, umění, výstava, socha, Michal Trpák, vernisáž, zámek, Temelín, Vodní nádrž Lipno, festival, Milan Cais, Týn nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Umění ve městě už nebude jen záležitostí Budějc, ale zavítá i na další jihočeská místa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.