Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Loďokino, Piknik či velkolepá open air show. To vše a mnohem více přinese Budějovický Majáles

Budějce budou v týdnu od 20. do 25. května žít již po patnácté v rytmu Budějovického Majálesu, neziskového festivalu organizovaného studenty pro všechny generace. Během jednoho týdne si pro vás organizátoři připravili přes 150 bodů programu, které se odehrají na více než 12 lokacích v centru Českých Budějovic. A na co že se letos můžete těšit?

Zahájení festivalu proběhne již tuto neděli 20. května na Náměstí Přemysla Otakara II., čímž započne oslava 15 let celého projektu, který už od počátku funguje čistě na iniciativě mladých studentů, kteří přípravou tráví nezištně celý rok. Hlavním lákadlem bude hlavně nevšední silent disco. Návštěvníci si nasadí sluchátka, vyberou si hudbu, která se jim nejvíce líbí a mohou se oddat tanci, aniž by kohokoliv rušili.

Pondělí 21. května

Hned v pondělí chtějí organizátoři připomenout historii naší republiky u příležitosti stého výročí vzniku, a to promítáním polohraného dokumentu Pražské jaro 1968. Pro milovníky pouličního umění si Budside připravil Graffiti session na Náměstí Přemysla Otakara II. a na Sokolském ostrově, kde můžete zůstat až do večerních hodin, protože Majálesová kavárna v podobě útulného šapita nabídne i hudební program. V pondělí také přijede ruská tanečnice, choreografka, lightdesignérka a kostymérka Evgenia Chetvertková s představením vytvořeným na míru Budějovickému Majálesu, která se vám představí za podpory Kredance

Úterý 22. května

Úterní odpoledne se již tradičně ponese v duchu rodin s dětmi, které se mohou těšit na Rodinné odpoledne na Sokolském ostrově. Děti si vyzkouší netradiční sporty, vyřádí se na dětském hradě nebo se naučí základy první pomoci, zatímco rodiče mohou relaxovat v naší Majálesové kavárně. Na večer si pořadatelé připravili nevídanou novinku – Loďokino. Jedná se o nevšední pojetí kina, neboť diváci budou usazeni v loďkách na řece, ze kterých budou mít krásný výhled na film Loving Vincent. Na prknech, která znamenají Budějovický Majáles, se můžete přijít podívat na divadlo This is (not) Europe, které se bude zabývat stále aktuálnějším tématem Evropy a směry, kterými se vydává. Stejně jako každý den si i v úterý můžete užít konec dne v Majálesové kavárně, kde vám své citové nitro skrz hudbu odhalí zvukový kuchař Kittchen.

Středa 23. května

Ve středu přijďte zrelaxovat na majálesový celoměstský Piknik. Můžete si zacvičit jógu a pak si za odměnu dopřát sladkou neřest v podobě sladkých donutů, nechte si však dostatek energie na večer, kdy se z tepla vašeho auta budete moci pobavit nad kultovním muzikálem totalitního věku Kouř na již tradičním Autokině. Ať už máte doma skateboard nebo ne, rozhodně si nenechte ujít Specific skate jam na Piaristickém náměstí, kde na vás bude čekat nevšední skatová podívaná. Pokud budete mít ale náladu spíš na vážnější témata, přijďte si poslechnout Sašu Uhlovou, žurnalistku, která bude mluvit o tom, kde leží hranice práce. Z Brna za námi dorazí kapela Ghost Of You, kterou ožije večerní Majálesová kavárna. Pokud ale preferujete punk, přijďte se vyřádit na majálesový Punkový večer.

Čtvrtek 24. května

Ve čtvrtek vám Budějovický Majáles obohatí živou hudbou cestu autobusem, protože se vrací Majálesová linka. Předposlední majálesový den chtějí pořadatelé také upozornit na problematiku vhodných kulturních prostor v Českých Budějovicích, a tak proběhne debata s předními tvářemi budějovické kulturní scény, mezi které patří například Lukáš Průdek, ředitel Jihočeského divadla. Problematikou, tentokrát však světovou, se bude zaobírat Jarmila Štuková, česká fotoreportérka, která se od roku 2005 zaměřuje na země sužované válečnými konflikty, chudobou a sociálními problémy.

Pátek 25. května

V pátek městem projde průvod středních škol s účastí přesahující 4 tisíce studentů, po kterém bude následovat hudební program. Kromě velkého venkovního pódia a menšího party stanu, si nenechte ujít ani doprovodný program v Majálesové kavárně. A na co konkrétně vás organizátoři zvou? Za podpory Rakouského kulturního fóra vás do varu dostane Leyya a Gudrun Von Laxenburg. Britskou hudební scénu bude zase reprezentovat Too Many T’s, ale majálesová dramaturgie nezapomněla ani na české a slovenské hudební lahůdky. Vystoupení oblíbené budějovické kapely VEES, která letos křtí své druhé album, bude jedním z vrcholů celého festivalu. K namáhání představivosti vás svými texty vyprovokuje WWW + Fajt. Ze slovenské scény se pak můžete těšit na Živé Kvety s Luciou Piussi v čele.

Že vám tyto jména nic neříkají? Tak už to bývá u Budějovického Majálesu zvykem, ale hudební dramaturgie si pro vás připravila Majálesový playlist, abyste věděli, co vás čeká. Pořadatelé se každoročně snaží představovat svěží a neokoukanou kulturu a chtějí tak rozšířit obzory nejen vám, ale i sobě. Tak využijte toho, že jsou všechny akce zcela zdarma a pojďte objevovat nové kulturní světy s námi!

Už jste se naladili na příští týden? Protože je opravdu na co se těšit.

Pro další informace sledujte facebook či instagram Budějovického Majálesu nebo koukněte na webové stránky.

Tisková zpráva

Štítky Majáles, Budějovický Majáles, studenti, program, hudba, kino, České Budějovice, festival, kavárna, Přemysl Otakar II., piknik, Pražské jaro, Jarmila Štuková, Saša Uhlová, Facebook, Rakouské kulturní fórum, Jihočeské divadlo, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loďokino, Piknik či velkolepá open air show. To vše a mnohem více přinese Budějovický Majáles  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.