Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Historickým městem roku 2017 jsou jihočeské Slavonice. Triumf jim vynesl milion korun

Historickým městem roku 2017 jsou renesanční Slavonice, známé unikátně dochovaným historickým centrem s měšťanskými domy zdobenými sgrafitovými fasádami. Letošního držitele ceny za příkladnou péči o památky a užívání státní dotace na jejich opravu tradičně vyhlásili na Pražském hradě. Město jako odměnu dostává milion korun na další péči o památky, převzal ji starosta Slavonic Hynek Blažek.

„Ve Slavonicích, které reprezentují pohraniční město, kam jste se před ne tak dávnou historií těžko dostali, a spousta lidí nevěděla, že Slavonice existují, se snažíme systematicky pracovat na udržení skvostného historického jádra pro další generace. Doufám, že tím, že tady můžu stát, prezentujeme, že se to snad daří," řekl starosta Slavonic Hynek Blažek. Právě to, že Slavonice byly v mnoha obdobích historie stranou zájmu, umožnilo dochovat cenné stavby s fasádami a unikátními sklípkovými klenbami bez přestaveb.

Do 24. ročníku soutěže se přihlásilo 33 měst. Slavonice, na jejichž území je 59 nemovitých kulturních památek, postoupily do úterního finále jako vítěz v Jihočeském kraji. Díky zachovanému historickému jádru města se Slavonicím někdy přezdívá malá Telč nebo perla západomoravské renesance. Slavonice jsou nejzápadnějším městem na historickém území Moravy a spolu s nedalekými Dačicemi jedinými dvěma moravskými městy na území Jihočeského kraje.

Slavonice chtějí na seznam UNESCO

„Nejbližší plány v oblasti památkové péče vycházejí z programu regenerace, který každoročně využíváme. Letos zahrnuje devět památek, soukromých i městských," uvedl starosta. Mezi letošními opravami je třeba pokračování rekonstrukce kostela Božího Těla s cenným krovem a zvonicí. „Věnujeme se souboru měšťanských domů, jimiž jsou Slavonice proslavené, a letos pokračujeme dvorními trakty, okny, dveřmi, nejde vždycky jen o sgrafita, ale je třeba udržovat ty domy jako celek,“ dodal starosta.

Slavonice také dlouhodobě usilují o zápis na seznam UNESCO. „Myslím, že cesta může vést spíše přes architekturu. Spolupracujeme s Rakouskem, kde jsme objevili přímého potomka stavitele Leopolda Österreichera, který se na podobě Slavonic významně podepsal, a přes teoretickou část slavonické architektury se snažíme do seznamu propracovat,“ doplnil Blažek.

Loni Slavoničtí opravili jedenáct památek

Slavonice na rozdíl od mnoha jiných měst, která se soutěže účastní, nebyly ani jednou ve finále. Ze čtrnácti krajských vítězů jako finalisty vyhlásili také Brtnici, Vysoké Mýto a městskou část Praha 1, jejich zástupci obdrželi odměnu sto tisíc korun; ta připadá také všem krajským finalistům.

Loni bylo ve Slavonicích díky dotacím ministerstva kultury, která činila téměř 2,5 milionu korun, opraveno jedenáct památek. Město vlastníkům památek přispělo na opravy 143 tisíc korun. Podíl vlastníků, včetně případů, kdy majitelem památky je město, byl 830 tisíc korun. Největší příspěvek z programu, 640 tisíc korun, loni šel na restaurování freskové výzdoby evangelické modlitebny, 430 tisíc korun program přispěl na restaurování nedávno objevené sgrafitové fasády jednoho z domů. V programu regenerace městských památkových rezervací a zón jsou Slavonice od roku 1993, kdy program vznikl. Město odhaduje, že do své památkové zóny bez příspěvků a podílů v programu od jeho vzniku vložilo přes 70 milionů korun.

Soutěž Historické město roku pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj, která oceňují nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka.

Autoři | Foto Facebook Slavonice

Štítky společnost, Historické město roku 2017, Slavonice, renesance, fasáda, historické jádro města, oprava, Pražský hrad, Světové dědictví UNESCO, Jihočeský kraj, Morava, Slavnost Těla a Krve Páně, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historickým městem roku 2017 jsou jihočeské Slavonice. Triumf jim vynesl milion korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.