Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Filmový festival Jeden svět se zaměří na lidská práva

Budějčáci se mohou těšit na dokumentární filmy o lidských právech. V krajském městě se totiž uskuteční další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět, který letos slaví dvacet let. Program je připraven na pondělí 19. března a následující dny až do pátku 23. března.

Festival Jeden svět slaví tento rok své dvacáté narozeniny. V dnešní době jde o největší filmový festival s lidskoprávní tematikou na světě. Během svého působení si festival vybudoval uznávané a respektované místo na poli filmových festivalů. Organizační tým ctí, že právo na kulturu a kulturně žít a vzdělávat se má každý člověk, proto se festival zaměřuje na všechny věkové skupiny, menšiny a zpřístupňuje festival lidem s postižením.

Zajímavá témata

Festival nabídne silné příběhy a dá divákům nahlédnout do problematiky uprchlíků v České republice, rodičovství, levné pracovní síly, světa dezinformací a sociálních sítí i odpadu ve vodě či válkou zmítaných oblastí. Za zmínku stojí rozhodně dokument Hranice práce, jenž zpracovala novinářka Saša Uhlová, která si na vlastní kůži vyzkoušela různá zaměstnání za minimální mzdu. Celý program je dostupný na webu Jeden svět.

Stejně jako v minulém roce se bude festival odehrávat v prostorách Českého rozhlasu České Budějovice, a to od pondělí 19. do pátku 23. března. V Táboře pak od čtvrtka 22. do neděle 25. března.

Projekce jsou provázeny diskuzemi – ať už s moderátorem školních projekcí, nebo s pozvaným hostem. Všeobecným cílem festivalu je poskytovat prostor dozvědět se o důležitých světových kauzách, prodiskutovat je se zajímavými hosty a potkat se s dalšími lidmi, kterým není dění na domácí půdě a ve světě lhostejné,” uvedla Barbora Jílková, koordinátorka festivalu.

„Festival je bezbariérový a jsou uváděny některé projekce filmů s titulky pro neslyšící. Těmi budou snímky Město duchů, Čističi, Hranice práce, Cizinec v ráji a Azurová,“ doplnila.

Záslužná činnost

Jednou z doprovodných akcí bude možnost zapsání se do Českého národního registru dárců kostní dřeně. Návštěvníci se mohou účastnit bazaru použitého oblečení a doplňků nebo například workshopu poukazujícího na plýtvání jídlem a obalovými materiály.

Autoři

Štítky film, kino, dokument, lidská práva, filmový festival, České Budějovice, Jeden svět, festival, dokumentární film, Hranice práce, Saša Uhlová, Česko, Český rozhlas, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmový festival Jeden svět se zaměří na lidská práva  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.