Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Výstava O červených vejcích provede návštěvníky muzea velikonočními tradicemi

PR článek

Zájemci o lidové tradice spojené s Velikonocemi si mohou od 1. března v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích připomenout činnosti spojené s tímto svátečním obdobím. Návštěvníci muzea si budou moci vyzkoušet například pletení pomlázek a k vidění budou také ukázky dalších lidových řemesel.

Tradiční jarní výstava v Jihočeském muzeu připomíná svým názvem starý a dnes už pozapomenutý regionální výraz pro velikonoční svátky, které se na jihu Čech v minulosti neobešly bez červeně barvených a zdobených vajec. Návštěvníkům představíme hlavně průřez naším bohatým muzejním fondem, kde je uloženo několik stovek kraslic,“ uvedla garantka výstavy Hana Soukupová s tím, že pro návštěvníky budou přichystané bohaté ukázky lidových řemesel, workshopy a další.

Součástí výstavy bude také Velikonoční den v muzeu, tradiční předení velkopátečních nitek nebo pletení pomlázek s instruktáží a zábavný vzdělávací program pro školy. Expozice nabídne také šanci všem, kdo se zdobení velikonočních vajíček věnují a chtěli by svá dílka ukázat veřejnosti,“ doplnila Soukupová. Kraslice návštěvníci mohou přinést na recepci muzea (Dukelská 1, 370 51).Nejvíce jsou zastoupena vejce zdobená voskovou batikou, hlavně takzvané „straky“ z Doudlebska, které proslavila lidová tvůrkyně Marie Husarová z Křemže. Tradiční vzory nanášela nejen na vejce, ale i na hedvábné šátky a další textilie, což je zajímavý a ojedinělý příklad dalšího využití těchto motivů. Druhou velkou skupinou jsou batikované kraslice z Jindřichohradecka, vynikající tak jemnou a precizní kresbou, že si vysloužily název „krajkové“.

Dokonalá práce a talent trpělivých autorek těchto malých uměleckých děl jsou obdivuhodné. „Představíme rovněž zajímavé a neobvyklé exponáty jak ze sbírek Jihočeského muzea, tak i několika dalších regionálních muzeí a pražského Národního muzea, jehož malá kolekce kraslic z celé republiky výstavu doplní,“ dodala garantka výstavy.

Velikonoční výstava O červených vejcích bude veřejnosti přístupná od 1. března do 8. dubna. Vždy od úterý do neděle v časovém rozmezí 9:00 až 17:30, otevřena bude také o svátcích. Základní vstupné činí 25 korun, děti zaplatí 15 korun a rodinné vstupné bude 55 korun.

Kompletní informace jsou dostupné na webu Jihočeského muzea.

Štítky výstava, Velikonoce, tradice, pomlázka, muzeum, vejce, kraslice, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Hana Soukupová, řemeslo, Česko, Národní muzeum, ruční práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava O červených vejcích provede návštěvníky muzea velikonočními tradicemi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.