Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Malé divadlo v Českých Budějovicích přichází s loutkohrou Bruncvík aneb Jak lev do znaku přišel

Ke stoletému výročí Československa připravilo Malé divadlo v Českých Budějovicích inscenaci pro děti Bruncvík aneb Jak lev do znaku přišel. Premiéra loutkohry je na programu v sobotu 17. února a objeví se v ní marionety, maňásci, stínové i totemové loutky.

Česká legenda pro nejmenší, jejíž premiéru chystá soubor Malého divadla v Českých Budějovicích na třetí únorovou sobotu, je určena především nejmenšímu diváckému publiku s věkovou hranicí čtyři plus. Autorem divadelní adaptace je Jiří Jelínek, v jehož režii divadlo inscenaci připravuje v rámci cyklu Český rok k výročí sta let republiky. Jak již sám název napovídá, bude dobrodružný příběh vyprávět o odvážném rytíři Bruncvíkovi a o tom, proč dostal do znaku právě lva.

Jsem moc rád, že k nám opět po dvou letech vrací hvězda českého divadla pro děti, Jiří Jelínek. To, že to s naším dětským publikem umí, dokázaly již nadšené ohlasy nejen diváků, ale i samotného autora Radovanových radovánek Zdeňka Svěráka, který se byl na premiéře osobně podívat a rozhodně chválou nešetřil,“ vysvětluje šéf Malého divadla Petr Hašek.

„Bruncvíkem chceme navázat nejenom na tento úspěch, ale tentokrát i na tradici klasických loutkových rytíren českých loutkářů. Malé divadlo se v této inscenaci navrátí nejen k tradičnímu českému loutkářství a vyřezávaným dřevěným loutkám, ale zároveň i k prapočátkům české státnosti. To vše však s autorským nadhledem a vhledem, který je našemu Malému divadlu tak vlastní," dodává Hašek.

Tvůrci představení pro nejmenší se chtěli trochu dotknout i státnosti

Jak sám autor scénáře Jiří Jelínek prozradil, on sám by si do svého znaku vybral rodinu. Českou legendu adaptoval přímo pro Malé divadlo, kde už režíroval dětmi i dospělými oblíbené Radovanovy radovánky. Jelínek patří mezi nejúspěšnější a nejoceňovanější mladé tvůrce divadla pro děti, získal například cenu Erik za nejlepší loutkovou inscenaci za rok 2013, hlavní cenu na mezinárodním loutkářském bienále Spectacculo Interesse 2013. Je zakladatelem Divadla DNO, tvůrcem komiksové postavy FAGI, frontmanem kapely Bombarďák či stálým spolupracovníkem brněnské Husy na provázku.

„Děláme představení pro děti od tří let a přitom jsme se chtěli trochu dotknout „státnosti“. Takže to mohl být pejsek s kočičkou, co slaví 28. říjen, anebo lev v našem znaku. Vyhrál lev,“ takto komentuje výběr námětu Jiří Jelínek, autor a režisér v jedné osobě, a dále dodává: „Se scénografkou Bárou Čechovou velmi rádi pracujeme s loutkami, a tak diváci uvidí v představení marionety, maňásky, loutky stínové i totemové.“

Premiéra představení Bruncvík aneb Jak lev do znaku přišel je v Malém divadle na programu v sobotu 17. února od 17 hodin. Nejbližší reprízy pak 24. února a 14. března.

Tisková zpráva | Foto jihoceskedivadlo.cz

Štítky Malé divadlo, představení, loutkohra, Bruncvík, divadlo, České Budějovice, Metzlův dům, Jiří Jelínek, Československo, Zdeněk Svěrák, Bombarďák, Divadlo Husa na provázku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé divadlo v Českých Budějovicích přichází s loutkohrou Bruncvík aneb Jak lev do znaku přišel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.