Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Hejtmanka Stráská během Dne válečných veteránů zahájila výstavu v Jihočeském muzeu

V sobotu 11. listopadu, u příležitosti připomenutí Dne válečných veteránů, zahájili hejtmanka Ivana Stráská, její náměstek pro kulturu Pavel Hroch, ředitel Jihočeského muzea František Štangl a slovinský velvyslanec Leon Marc výstavu První světová válka – léta zkázy a bolesti a Vzpomínky na sočskou frontu.

Výstava mapuje období zhruba od roku 1912 po vznik samostatného Československa v roce 1918. Zájemci si ji budou moct prohlédnout do 11. listopadu 2018. Jejím cílem je atraktivní formou připomenout hrůzy bojů v zákopech i situaci v zázemí.

Máme to štěstí, že již po několik generací žijeme v míru a ti, kteří válečné běsnění zažili, pomalu odcházejí. A my si je připomínáme jako válečné veterány. Veterány, kteří si v letech první světové války přáli jediné a to mír,“ uvedla Stráská, s tím, že velice děkuje všem, kteří se na přípravách výstavy podíleli, abychom si mohli stále připomínat, co válka znamená a jaké hrůzy s sebou přináší.

Devadesát devět let od ukončení tzv. Velké války, krvavého konfliktu, který překreslil mapu Evropy

Hroch doplnil, že během války trpěli nejenom vojáci na frontě, ale i lidé v týlu. „Vzpomínáme si a připomínáme si tu velkou zkázu a já věřím, že právě tato výstava bude i významným mementem, aby se nic podobného v budoucnu již neopakovalo. Byl bych proto rád, aby výstava oslovila zejména mládež,“ řekl náměstek.

Štangl pak zmínil, že si letos připomínáme 99 výročí od ukončení první světové války, neboť právě 11. listopadu 1918 byl uzavřen mír. „Je to 99 let od ukončení tzv. Velké války, krvavého konfliktu, který překreslil mapu Evropy a zanechal za sebou 10 milionů mrtvých, rozbitá města, zkázu a bolest. Zároveň ale vedl i ke vzniku samostatného Československa. Velice děkuji všem, kteří se na uspořádání výstavy podíleli, a všechny ostatní srdečně zvu, aby k nám do muzea určitě zavítali,“ uzavřel ředitel.

Tisková zpráva

Štítky výstava, první světová válka, vernisáž, Jihočeské muzeum, muzeum, Den vzpomínek, Pavel Hroch, Ivana Stráská, válka, Československo, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hejtmanka Stráská během Dne válečných veteránů zahájila výstavu v Jihočeském muzeu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.