Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mezinárodní filmový festival Voda Moře Oceány zaplavil Hlubokou filmy i besedami.

Voda.Samá voda. Mořská i říční. A také žraloci, běluhy, freediveři, lodě, cestovatelé, filmaři. To všechno přinesl Mezinárodní filmový festival Voda Moře Oceány v Hluboké nad Vltavou.

Diváci mohli vidět projekce soutěžních snímků Apokalypsa korálů,  Lodě a doprava na Filipínách, Zoubky – záchrana žraloků na Bali, Přežijí lední medvědi? a další. Sled filmů byl doplněn přednáškami cestovatele a fotografa Jindřicha Böhma na téma Waorani - mizející svět amazonských domorodců, mořeplavce Daniela Hagena na téma Holandsko na lodi a geologa Václava Cílka, jehož téma Krajina a voda se těší velkému zájmu veřejnosti.

Koho nezaujal první výběr filmů, mohl vyrazit do Zoo Ohrada Hluboká nad Vltavou. Tam diváci shlédli poměrně široké spektrum námětů - Poslední ruský parník Dostojevskij, Kanárské ostrovy – svět ohnivých hor 1. a 2. díl, Nebezpečný odpad na cestě! nebo poeticko-humorný snímek Rybí příběh, který byl natočen v umělém jezírku v Hluboké nad Vltavou. Zajímavý je také další český snímek Deset tisíc mil od Hříměždic, představující historii československého sportovního potápění. Autor filmu, Vlastimil Urban, se divákům představil i dalším snímkem - Freediving v Mexiku.

Letos mají náměty poměrně široký záběr. Už jsem vyslechl názory, že některé filmy málo zdůrazňují nutnost ochrany a záchrany moří nebo vody jako takové. S tím ale až tak nesouhlasím. I snímek, který není úplně prvoplánově "záchranářský", má stejně velkou hodnotu. Už jen tím, že svými záběry představuje prostředí, které se může působením negativních vlivů velmi brzy změnit. A mimochodem, kromě těch trochu "uvolněnějších” filmů, máme i skutečné enviromentální "pecky", za všechny budu jmenovat film Je s námi konec?, dokument režiséra Fishera Stevense, ve kterém je hlavní postavou Leonardo DiCaprio, který odkrývá závažná svědectví o problematice klimatických změn a pokouší se najít řešení nápravy,“ dodal k festivalu ředitel Jindřich Soukal.

Štítky filmy, besedy, festival, Voda moře oceány, film, moře, filmový festival, Hluboká nad Vltavou, Daniel Hagen, Václav Cílek, Nizozemsko, Filipíny, Leonardo DiCaprio, Fisher Stevens, Bali, Kanárské ostrovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní filmový festival Voda Moře Oceány zaplavil Hlubokou filmy i besedami.  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.