Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Budějcká teplárna představila výrobní provozy a nabídla i zábavu

Nejen prohlídku výrobních prostor, ale i spoustu zábavy nabídl Den otevřených dveří v českobudějovické teplárně. Společnost nechala nahlédnout zájemce do svých útrob už pošesté v řadě. A akce opět lákala. I přes chladné a deštivé počasí přišlo do areálu v Novohradské ulici kolem čtyř tisícovek lidí.

Návštěvníci Dne otevřených dveří v Teplárně České Budějovice v sobotu 16. září chtěli především vidět na vlastní oči, jak se tepelná energie vyrábí a distribuuje. O skupinové prohlídky provozů byl obrovský zájem. „Museli jsme dopolední půlhodinové intervaly zkrátit na čtvrthodinové, aby se dostalo na všechny,“ podotkla organizátorka Bohdana Kollerová, z útvaru vnějších a vnitřních vztahů a marketingu teplárny. „Rezervační systém vstupenek na exkurze fungoval na webu teplárny měsíc před akcí, ale většina návštěvníků přišla spontánně, a to je skvělé,“ dodala.

„Setkávání s veřejností, tedy i mnoha našimi zákazníky, je pro nás velmi důležité. Ve městě teplo a teplou vodu dodáváme do více než osmadvaceti tisíc domácností a 218 společností, což už je velké číslo. I díky stabilním cenám a vysoké kvalitě našich služeb počet odběratelů stále roste. Proto jsme rádi, když lidé vidí, jak se tepelná energie vyrábí i přepravuje, a co s ní všechno souvisí,“ řekl předseda představenstva českobudějovické teplárny Václav Král.  

Návštěvníky zajímalo úplně všechno

Návštěvníky budějcká teplárna při Dni otevřených dveří zavedla do míst, kam se běžně veřejnost nedostane. K vidění tak byl například centrální dispečink, odkud se řídí výroba i distribuce tepla ve městě, nebo jedna z turbín, zajišťujících kogenerační výrobu elektřiny. A protože při nepřetržitém provozu jsou i soboty v teplárně pracovní, běželo vše doslova v přímém přenosu.

Jak tepelná energie vzniká a co s ní všechno souvisí zajímalo malé, ale hlavně velké návštěvníky. „Lidé byli velice zvídaví. Zajímalo je úplně všechno, hodně se i přes náš průvodní komentář dál vyptávali,“ uvedl Peter Braný z budějovické teplárny, který byl jedním ze sobotních průvodců provozem. „Byli jsme tady poprvé a jsem moc ráda, že jsme do teplárny vyrazili. Bavila se celá naše rodina. Děti hlavně venku, kde byl doprovodný program. Přijeli jsme vláčkem, což byla také super atrakce. Mě osobně úplně ohromila prohlídka provozu. Jsem nadšená, že jsem to všechno mohla vidět a vždycky si na to určitě vzpomenu, když budu doma otáčet kouhoutkem u topení," pochvalovala si akci Kristýna Jančová.

Zábavná část v areálu čekobudějovické teplárny dopoledne patřila rockové produkci Kamila Drába a ukázkám bojových umění a jumpingu členů Fight Clubu. Čas přes poledne vyplnila kapela Rokeři, v odpolední části pak Trio Traktůrek. Děti po celý den tvořily ve výtvarném ateliéru, jezdily lanovou dráhou, soutěžily, a pokud to dovolilo počasí, užily si i skákací hrady.  Pro zájemce byly kromě prohlídek výroby připraveny v různých částech vnějšího areálu zajímavé prezentace partnerů akce. Společnost E.ON představila elektromobil Tesla, k vidění byly ukázky z práce městské policie, hasičů i Českého červeného kříže, zástupců BESIP, Zoo Hluboká nebo sokolníka Radka Staňka.

Během dne jezdil mezi teplárnou a lokomotivním depem na českobudějovickém železničním nádraží historický parní vlak z padesátých let s lokomotivou Štokr, která byla v teplárně poprvé a byla velkým lákadlem pro všechny věkové kategorie návštěvníků. V depu čekal cestující další program, tentokrát spojený se Dnem otevřených dveří ČD Cargo.

Den otevřených dveří v budějcké teplárně

Neděle, 17. září 2017, 13:28

Den otevřených dveří v českobudějovické teplárně
Den otevřených dveří v českobudějovické teplárně

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky teplárna, návštěvník, provoz, den otevřených dveří, teplo, České Budějovice, Tesla Motors, Václav Král, E.ON, ČD Cargo, Český červený kříž, Zoo Hluboká, BESIP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Budějcká teplárna představila výrobní provozy a nabídla i zábavu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.