Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bachův varhanní podzim zavítá i do Budějc

Bravurní večer slibuje Bachův varhanní podzim, který nabídne dramatický program a virtuózní soubor také v katedrále svatého Mikuláše v Českých Budějovicích. Společný koncert tří výrazných osobností české scény se uskuteční v pondělí 11. září od 19:00 hodin.

„Barokní dialogy“ jsou tématem letošního, už osmého ročníku festivalu Bachův varhanní podzim. Hudební dialog mezi Georgem Friedrichem Händelem a Johannem Sebastianem Bachem se projeví také v programu budějovického koncertu. Tyto dva obří talenty se utkají na společném koncertě tří výrazných osobností české scény historicky poučené interpretace: barytonisty Romana Hozy, cembalistky Barbary Marie Willi a violoncellistky Anežky Kavalírové.


Anežka Kavalírová.

„Uslyšíme, jak barokní muž svádí ženu nebo jak si barokní člověk představoval africký prales,“ láká posluchače Barbara Willi, profesorka katedry varhanní a historické interpretace Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

Naráží tím na Händelovu kompozici Nell’africane selve, tedy africké pralesy, která je považována za snad nejodvážnější a nejexotičtější Händelovu kantátu.

Kantáta je v sólovém hlasu psána s neuvěřitelným rozsahem skoro tří oktáv a tento úctyhodný vokální rozsah požaduje skladatel již v úvodním recitativu, v němž se samozřejmě nejvíc mluví o tom, že se nacházíme v džungli. V džungli jsou slyšet zvuky bestií, šišlání hadů a výkřiky divokých ptáků – mrchožravců. „Mezi šelmami pak projdou matematicky vypočítané tóny Johanna Sebastiana Bacha,“ ilustruje profesorka další skladby programu, Preludium ze Suity C dur pro sólové violoncello od Johanna Sebastiana Bacha a další.


Barbara Marie Willi.

V českobudějovické katedrále svatého Mikuláše zazní také Kantáta Lucifero raně barokního skladatele Maurizia Cazzatiho, která líčí souboj dobrých a zlých andělských armád pod vedením archandělů Lucifera a Michaela. Dramatický program Bachova varhanního podzimu a virtuózní soubor prostě slibují bravurní večer.

Základní vstupné činí 190 korun, zlevněné 150 korun. Vstupenky lze zakoupit v předprodeji, ale budou také mání na místě před koncertem. Místa nejsou číslována.


Roman Hoza.

 

Tisková zpráva

Štítky Bach, podzim, koncert, katedrála, Johann Sebastian Bach, České Budějovice, Barbara Maria Willi, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Lucifer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bachův varhanní podzim zavítá i do Budějc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.