Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oblíbený audiovizuální festival Vltava žije se s programem rozšíří do celých Budějc

Hudební legendy. Takový podtitul nese další, konkrétně už šestý ročník audiovizuálního festivalu Vltava žije. Po pěti letech se však jeho podoba zásadně změní, a tak desetitisíce návštěvníků čekají 8. a 9. září zajímavé novinky.

Festival se z náplavky u budějckého Dlouhého mostu rozšiřuje přímo do centra krajské metropole. Příští pátek a sobotu bude od 20:30 do 24:00 připraven zážitkový okruh audiovizuálních představení, která se budou v pravidelných intervalech opakovat. V sobotu se k zážitkovému okruhu navíc přidá i prostor náplavky, kde bude od 20:30 připraven ojedinělý multimediální koncert Vivaldianno – City of Mirrors (Město zrcadel) s výpravným ohňostrojem. „Bude poprvé open air. Je to příběh Antonia Vivaldiho o jeho ztrátách a vítězstvích spojený s animacemi a projekcemi,“ nastínila za pořádající agenturu Art4promotion Lenka Střítecká.

Město zařadilo festival mezi zvlášť významné akce. „Jde o jednu z kulturních akcí, kterou podporujeme finančně nejvíce, letos jde o částku 800 tisíc korun. My jako město jsme vznesli požadavek, jestli by bylo možné program rozšířit a organizátoři nám v tom vyšli vstříc a koncept skutečně přepracovali do podoby vícedenního festivalu na více lokacích. Město jako takové a jeho dominanty se do projektu tedy zapojí významně,“ říká primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda. 

Diváci uvidí sérii krátkých audiovizuálních show na téma Hudební legendy. Netradičním způsobem oživí devět různých míst a fasád budov v centru Českých Budějovic. Tvůrci chtějí připravit zážitek v podobě netradičního ztvárnění ikonických melodií napříč různými hudebními žánry. V pátek večer se tak například poprvé ve 20:30 rozzáří laserovým mappingem Černá věž na motivy písně Hallelujah od Leonarda Cohena, facemappingovou show nabídne budova Jihočeského muzea a na soutoku Malše a Vltavy bude mít „představení“ Michael Jackson, který se objeví jako hologram ve vodní stěně.

Všechny podstatné informace o festivalu nabídne informační středisko, které bude už od pátečního odpoledne na náměstí Přemysla Otakara II. Zájemci v něm získají leták s podrobnou mapkou festivalu nebo se budou moci občerstvit. Součástí stanoviště bude i charitativní projekt – Oranžové kolo Nadace ČEZ. Na speciálně upravených rotopedech bude moci každý zájemce minutou šlapání podpořit dobrou věc. Celková částka, která bude minimálně ve výši 100 tisíc korun, bude rozdělena a předána zástupcům Výtvarného atelieru Tvor a na podporu mládeže HC Českobudějovičtí Lvi.

„Je celá řada důvodů, proč festival Vltava žije již šestým rokem podporujeme. Jednak dlouhodobě na jihu Čech podporujeme akce, které přitáhnou do metropole i ostatních měst domácí a zahraniční turisty a rozšiřují kulturní nabídku, a sem festival rozhodně spadá. Spojuje nás i název Vltava. Právě vltavská řeka je důležitá pro provoz naší elektrárny, protože Temelín by bez Vltavy mohl těžko fungovat. Ve velké nadsázce doufám, že tóny festivalu se dostanou až k nám do elektrárny,“ přidává za Jadernou elektrárnu Temelín její tiskový mluvčí Marek Sviták.   

Do šestého ročníku festivalu Vltava žije se také zapojily budějcké hudební kluby. Fanoušci festivalu se tak mohou po skončení programu přesunout do Cocktail Baru Žlutá Ponorka, Dance baru Paradox, klubu K2 nebo Imperial Clubu. Všude bude pro hosty přichystán speciální program na téma Hudební legendy. I letos je zároveň součástí Setkání dětí z jihočeských dětských domovů, které proběhne v sobotu 9. září od 15 hodin ve Sportovně relaxačním areálu Hluboká nad Vltavou. Děti se mohou těšit na bohatý program, ve kterém nebude chybět lanový park, nafukovací trampolína nebo adventure minigolf. Součástí je také návštěva Zoo Hluboká s vlastním doprovodným programem. 

Štítky Vltava žije, festival, audiovizuální akce, hudební legendy, Vltava, České Budějovice, Antonio Vivaldi, Michael Jackson, Jaderná elektrárna Temelín, Leonard Cohen, Jiří Svoboda, Dlouhý most, představení, náplavka, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbený audiovizuální festival Vltava žije se s programem rozšíří do celých Budějc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.