Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krumlovský hudební festival navštívilo 13 tisíc lidí, nejvíce lákal koncert muzikálových hitů

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov uzavřel v sobotu svou šestadvacátou kapitolu. Stylové zakončení obstaral program s názvem Noc barokních mistrů, na jehož konci byla přichystána zámecká hostina se slavnostním ohňostrojem za zvuků hudby Georga Friedricha Händela. Letošní ročník navštívilo za tři týdny kolem 13 tisíc návštěvníků.

Poprvé v historii se festivalový koncert objevil v Zámecké zahradě. „Takovou příležitost projít si v rámci celého večera Zámeckou zahradu návštěvníci dosud neměli. Pavel Slavko (kastelán a vedoucí správy hradu a zámku Český Krumlov, pozn. autora) a jeho tým nám vyšli vstříc i v tom, že se pustili do revitalizace jezírka, takže návštěvníci byli první, kteří viděli tuto krásnou vodní plochu s ostrovem na konci Zámecké zahrady v nové podobě. Na realizaci celého večera se podílelo 80 lidí,“ přiblížil prezident festivalu Jaromír Boháč.

Večer zahájil v Letní jízdárně průvodce večera Jan Čenský. V jeho stopách se všichni návštěvníci vydali ihned, jakmile se na Zámeckou zahradu snesla tma. Dramaturg festivalu Lubomír Herza vytvořil první zastávku u barokní fontány, kde se diváci přenesli do roku 1768, kdy Adam ze Schwarzenbergu pořádal v Českém Krumlově velkou zahradní slavnost.

Po tanečním vystoupení, při kterém byli návštěvníci svědky levitace knížecí koruny, se program přesunul do takzvaného anglického parku. V něm si diváci poslechli písně slavných barokních mistrů – Charpentiera, Telemanna, Locatelliho, Clarka, Vivaldiho a Bacha. Zahráli je trumpetista Marek Zvolánek a houslistky Iva Kramperová a Markéta Klodová za doprovodu souboru Barocco sempre giovane. Poté už následovala zmíněná hostina a ohňostroj.

„Důležitým měřítkem pro festival je, jací umělci na něm vystupují a jaké výkony se jim podaří předvést. Myslím, že v tomto ohledu mohli být návštěvníci více než spokojeni. Z těch parametrů, které jsou z mého pohledu měřitelné, si myslím, že po organizační i umělecké stránce byl festival jako celek na vysoké úrovni,“ těší Boháče. Nejvíce diváků, konkrétně 1850, si letos našlo cestu na koncert muzikálových hitů Bravo Broadway!

„Koncert byl podařený, vyšlo i počasí, takže lidé si to moc užili. Já osobně mám rád různé žánry, nejenom klasickou hudbu. Hudbu dělím jednoduše na dobrou a špatnou a na letošním ročníku jsem neslyšel nic, co by bylo z té druhé kategorie. Co se čísel týká, těší nás, že 26. ročník přivítal kolem 13 tisíc návštěvníků,“ doplňuje prezident festivalu. Příští ročník bude v Českém Krumlově zahájen 20. července a potrvá až do 11. srpna. Hlavní hvězdou by měl být polský tenor Piotr Beczała.

Foto Libor Sváček

Štítky hudební festival, Český Krumlov, muzikál, hity, hudba, kultura, koncert, festival, zámecký park, Georg Friedrich Händel, Jan Čenský, Piotr Beczała, Iva Kramperová, ohňostroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlovský hudební festival navštívilo 13 tisíc lidí, nejvíce lákal koncert muzikálových hitů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.