Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jana Šrejma Kačírková se připravuje na Rusalku v Krumlově

Čím nás letos překvapí „divadlo s nejvyšším stropem na světě“? Tuto otázku, týkající se vesměs vždy počasí, si kladou už celá desetiletí diváci stejně jako účinkující, unikátní přírodní divadelní scény s otáčivým hledištěm v nejvýše položené zahradě českokrumlovského zámku. Výjimkou není ani sólistka opery Národního divadla Brno Jana Šrejma Kačírková, která se zde v úterý 8., ve čtvrtek 10. a v sobotu 12. srpna představí v titulní roli Rusalky ve stejnojmenné inscenaci slavné opery Antonína Dvořáka.

„Vystoupení pod širým nebem mají své kouzlo, ale také bývají velkým a mnohdy nečekaným dobrodružstvím," uvedla sopranistka, která například jako Violetta zvedla při bouřce ze sedadel návštěvníky Verdiho opery La traviata na hradě Špilberk v Brně. „Ve chvíli, kdy Violetta umírala, začalo pršet, když zemřela, lilo už jako z konve,“ konstatovala pěvkyně. Nikdo z diváků však své sedadlo neopustil. „Lidé v prudkém dešti stáli a tleskali. I zcela promočení zůstali na svých místech. To je velké ocenění,“ zdůraznila pěvkyně.

Letní počasí je nevyzpytatelné. Potvrdilo to i další open-air vystoupení Jany Šrejma Kačírkové, které se uskutečnilo 15. července v jejím rodném Vidově na koncertu při příležitosti 660. výročí založení obce. Pršet přestalo zhruba dvacet minut před zahájením koncertu, což značně ovlivnilo návštěvnost. Držitelku dvou celostátních a tří jihočeských Thálií a její hosty, tenoristu Martina Šrejmu, zpěváka Adama Vojtěcha a houslistu Vítězslava Ochmana, doprovázené třicetičlenným orchestrem Virtuosi di Praga s dirigentem Oldřichem Vlčkem, přesto doprovázel z pódia standing ovation tisícovky nadšených posluchačů.

V podání Jany Šrejma Kačírkové zazněla ve Vidově i slavná árie Rusalky „Měsíčku na nebi hlubokém“. Tato velmi náročná skladba je pak v souvislosti s úskalími zpěvu pod otevřeným nebem důvodem toho, proč pěvkyně vystoupí v této roli pouze třikrát. „Kdybych ji zpívala častěji, mohla bych ohrozit svůj hlas," vysvětlila. Partnerem Jany Šrejma Kačírkové bude před „otáčkem“ v roli prince Aleš Voráček. „S Alešem se známe velmi dobře, na jevišti je to můj častý partner a rozumíme si," těší se sopranistka na představení.

Počasí ovšem není jediným otazníkem, či dobrodružstvím, které přírodní představení před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově přináší. Účinkující například nevidí na dirigenta a hudbu slyší z reproduktorů. V divadle je to jiné. Dirigent je mezi scénou a publikem a lze se lépe orientovat. Někdy se zvuk nenese, jindy je dobře slyšet. Jsme zase u toho prázdninového dobrodružství, které taková vystoupení přinášejí. Proto je mám moc ráda. Sice se dost naběháme, ale Jiří Heřman připravil opravdu krásnou režii. Moc se těším," doplnila sopranistka.

Virtuózní sopranistku Janu Šrejma Kačírkovou je možné slyšet na jihu Čech i v pátek 11. srpna. Konkrétně v Pištíně na Českobudějovicku, kde za účasti hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské zapěje českou národní hymnu při příležitosti slavnostního předávání cen jihočeská Vesnice roku 2017. Akce začíná ve 12 hodin ve Sportovně rekreačním areálu Pištín.

Tisková zpráva | Foto archiv Jany Šrejmy Kačírkové

Štítky Jana Šrejma Kačírková, otáčko, Český Krumlov, Rusalka, opera, dobrodružství, Antonín Dvořák, Národní divadlo Brno, divadlo, Adam Vojtěch, Oldřich Vlček, Jiří Heřman, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Šrejma Kačírková se připravuje na Rusalku v Krumlově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.