Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Claudio Benotte: Do USA jsem poprvé neodjel kvůli hudbě. Naopak jsem od ní chtěl utéct

Claudio Benotte je v budějckém hudebním podzemí známé jméno. Před časem se z místní scény stáhl a svou budoucnost nasměroval za oceán. Ani v Los Angeles ale s muzikou nepřestal. V těchto dnech můžete Claudia potkat v Budějcích, ideální příležitost pro rozhovor.

Co vás přivedlo zpátky do Českých Budějovic a jak dlouho tady budete?
Jsem tu na několik týdnů, dělám takové menší promo média tour k novému videu/singlu, Lonely & Beautiful se zpěvákem Jov(em). A samozřejmě tu mám rodiče, známé a nějaké krasavice, které je potřeba jednou za čas vidět.

Proč jste se před lety odstěhoval do USA? Bylo těžké se odloučit od všech přátel a rodiny?
Ono to šlo všechno postupně. Přišla třicítka a já jsem si v té době říkal, že nezažívám to, co jsem chtěl, když jsem byl mladší. Souputníci už jezdili do Ameriky, Španělska, Itálie... a já tu pořád objížděl (tehdy s Crackers) jakoby stejné štace. Poprvé jsem ale do USA neodjel kvůli hudbě, ale naopak, abych od ní utekl a poznal život z jiné stránky. Nechtěl jsem tam ani zůstat, jen tak to tam okouknout, takže jsem rodinu a přátele nepostrádal. Tehdy jsem věděl, že se vrátím.

Jaké to je začínat v úplně jiné zemi, na jiném kontinentu, mezi cizími lidmi?
Na začátku je to těžké hlavně po stránce fyzické... Musíš se přemisťovat z místa na místo a tahat bágly s sebou, po čase pak po stránce psychické, protože pociťuješ někdy pocit osamění. Američané jsou v pohodě. Je to národ založený na imigraci. Češi jsou o hodně opatrnější sorta.

A jaké to tam je? Pro některé lidi je život v USA snem…
Některé věci jsou tam stejné jako tady. Je to dáno systémem, ve kterém žijeme. Tržní ekonomika (kapitalismus). Ale co se týče mentality, nějaké rozdíly bych tam viděl. Určitě to není nějaký sen nebo tak něco. Je to prostě jen pro Evropana trochu změna.

Je těžké se tam dostat do povědomí s vlastní muzikou?
Je to tam těžší než tady. Aspoň na západním pobřeží. Vzdálenosti mezi městy jsou tam obrovské, také je tam o hodně pomalejší přesun informací mezi lidmi. A za kontakty na vlivné lidí v businessu se platí.

Mluvíte o sobě jako o undergroundu, přesto líbila by se vám vize, že se vlastní muzikou jednou uživíte?
Chci se trošku odlišovat od popu, underground mám rád. A je jedno, jestli jde o hudbu, či jiný druh umění. Důvod, proč jsem trochu omezil hraní s jinými kapelami a rozjel projekt CBenotte, byl právě ten, že lidé v nich tu obchodní stránku věci neřešili... Nicméně umělecká hodnota je pro mě prioritou.

Co nyní po umělecké stránce chystáte?
Do konce roku bych chtěl dát na můj Underground Keyboard kanál na Youtube nějaká další, řekněme, raritní videa, a pak příští rok vypustit další singl.

Zaujal mě váš osobitý cover od legendárních Cream... Máte rád starou rockovou muziku?
Dík! Mně se u Cream líbí hlavně zvuk, a hlavně... tu kapelu jsem tehdy objevil jako kluk sám přes rozhlasový pořad Větrník za socialismu. Víte, první kapela, která se mi líbila, aniž by mi o ní někdo řekl.  Slovo rock je dost zprofanovaný, ale jo... ty dlouhé vlasy, nohavice do zvonu, ty jsou pořád nedostižný...

Někteří Budějčáci na vás vzpomínají jako takřka na kultovní osobu... Čím to?
Asi proto, že jsem v minulosti převážně uspokojoval dámy s bujným poprsím...

Měl jste blízko i k metalu. Baví vás ještě dnes tato muzika?
Metal pořád poslouchám a kupuju si i alba, i když na koncerty tohohle stylu už moc nechodím. Vybírám si.  Ale to víte, třeba Triptykon bych chtěl vidět určitě...

Štítky rozhovor, Claudio Benotte, České Budějovice, USA, hudba, hudební skupina, Los Angeles, Cream, Itálie, Španělsko, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Claudio Benotte: Do USA jsem poprvé neodjel kvůli hudbě. Naopak jsem od ní chtěl utéct  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.