Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

České Budějovice železné a zlaté oživí středověkého ducha krajského města

České Budějovice se vrátí do středověku. Na dva zářijové dny. Bude to tak sice jen na skok, ale o to to bude návrat velkolepější. Město se ponoří do festivalu plného ohňů, rytířských soubojů, středověkých klání, kejklířů i tanečnic. Dobová stylová zábava připomene, že České Budějovice mají z historie co nabídnout. Nádherné místo na soutoku Vltavy a Malše bude zdobit podtitul železné a zlaté, protože tak byl označován i zakladatel města, Přemysl Otakar II.

Hellboy, Blade, Eurotrip, Letopisy Narnie, Princ Kaspian, Wanted, Bathory, Tristan a Isolda. To je jen několik málo známých filmů, s nimiž mělo co do činění Sdružení Housův mlýn na Táborsku. Právě z jeho středověké zbrojnice, která patří svou velikostí k evropským a svou jedinečností ke světovým unikátům, byly rekvizity, kostýmy a zbraně, které si ve zmiňovaných i dalších filmových snímcích zahrály. A své role i roličky v nich měli také umělci, kteří s jihočeskou agenturou spolupracují. A právě tito specialisté na stylovou zábavu z Housova mlýna budou mít na svých bedrech dvoudenní zářijové slavnosti v jihočeském krajském městě.

„Jsme nejstarší agentura, která se zabývá živou, kostýmovou zábavou. Stylovými historickými slavnostmi měst. V současné době, byť se hlavně pohybujeme ve filmu, v divadle, muzikálu, máme kapacity se zabývat záležitostmi, se kterými jsme začínali a v nichž spatřuji nějakou hodnotu. A tady vidím velmi uchopitelný prostor pro vytvoření tradice, která si myslím, do Budějc patří," říká Petr Nůsek z Housova mlýna. „Poučení není vyloučeno, ale naším krédem je hlavně smích a dobrá nálada," tvrdí. 

Pořadatel uvolnil na slavnost přes milion korun

Pořadatelem dvoudenní zářijové slavnosti je město České Budějovice. To na akci uvolnilo jeden milion 235 tisíc korun. „Z výběrového řízení vzešel organizátor, který je myslím, příslibem úspěchu akce. Což ostatně potvrdil předloni, při oslavách 750. výročí založení města. Akce měla ohlas, lidé jej pozitivně hodnotili. Proto věřím, že se letošní zářijová slavnost podaří," říká náměstek českobudějovického primátora Jaromír Talíř.

Podle něj doba Přemysla Otakara II., zakladatele Českých Budějovic, si rozhodně zaslouží nějakou připomínku. „A třeba právě formou takové slavnosti. Mohla by se z ní stát i pěkná tradice," dodává Talíř.

České Budějovice mají z historie stále co nabídnout

České Budějovice železné a zlaté 2017 oživí středověkého ducha krajského města. Město se ponoří do dvoudenního festivalu plného ohňů, rytířských soubojů, středověkých klání, kejklířů i tanečnic. Dobová stylová zábava připomene, že České Budějovice mají z historie co nabídnout. Podtitul železné a zlaté tak bude opět zdobit konec prázdnin tohoto nádherného místa na soutoku Vltavy a Malše. České Budějovice Železné a zlaté si v kalendáři zabraly termín 1. a 2. září.

Bude to středověká zábava na královský způsob, připomínající hlavně panovníka Přemysla Otakara II., zakladatele města. Chtěli bychom oslavovat pravidelně významné historické události města a připomínat jeho zrození a založení. Připomínat slavné dobové události, které poznamenaly růst a vývoj města. Tedy logicky nepůjde vždy jen o postavu Přemysla Otakara II., k jehož odkazu bychom se ale rádi vraceli," podotýká Nůsek.

Zářijová slavnost bude dobovými radovánkami se stylovým programem

Zářijová dvoudenní zábava a slavnost bude postavena na dobových radovánkách, stylových programech, historických kostýmech a produkována tak, aby zaujala návštěvníky všeho věku, pohlaví i vyznání. „Chceme vytvořit ojedinělou a co nejvíce interaktivní slavnost, jejíž dramaturgie bude vycházet především z historizující zábavy, historie a současné poptávky po ideálech rytířství jako je fair play, morálka, dodržování pravidel. Akce bude upřednostňovat historickou stylovost, řemeslnost, gastro a v současné době tolik chybějící rytířství," upřesnil hlavní organizátor Petr Nůsek.

Největším lákadlem bude rytířský turnaj na koních, kterého se zúčastní sám zakladatel města.  Poté vypukne středověké zápolení a soutěžení, kterého se budou moci zúčastnit samotní diváci, jednotlivci i týmy. Účastníci si budou moci vyzkoušet sedmero rytířských dovedností, což jsou soutěže volně inspirované hrami středověkých rytířů, například metání sekerou, jízda na rytířském trenažéru zvaném koňosud, živé kuželky a podobně. Bude to soutěžení a tudíž nebudou chybět ceny. Mnohé z disciplín zvládnou i ti nejmenší, prostě bude to zábava pro celou rodinu.

Středověk obsadí Piaristické náměstí, Zátkovo nábřeží a Sokolský ostrov

Místopisně slavnost obsadí místa, která mají genius loci a prostor pro velkolepost akce. Jedná se o Piaristické náměstí, kde vyroste středověký trh a chybět tam nebude pestrý program. Sokolský ostrov nabídne rytířský turnaj, soutěžní klání a ohňovou show. Zátkovo nábřeží ojedinělou stezku Putování dějinami Českých Budějovic, kde se lidé setkají se slavnými a významnými osobnostmi.

„Zveme všechny lidi z Budějc a i odjinud. Přijďte se dotknout vlastní historie. A nebo, přijďte se pobavit svou historií," láká na dvoudenní slavnost České Budějovice železné a zlaté Petr Nůsek z Housova mlýna.

Autoři | Foto Facebook Železné a zlaté České Budějovice

Štítky České Budějovice, středověk, slavnost, Hoslův mlýn, zbrojnice, Petr Nůsek, zábava, historie, Přemysl Otakar II., krajské město, rytíř, mlýn, Vltava, Malše, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice železné a zlaté oživí středověkého ducha krajského města  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.