Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krumlovský hudební festival míří do druhé poloviny, ozdobí ji houslista Rachlin a muzikálové hity

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově míří do své druhé poloviny. Za sebou má zahajovací galakoncert Angely Gheorghiuové a Ramóna Vargase, publikum o několik dní později potěšili i violoncellista Mischa Maisky nebo irská kapela Altan. Tahákem dalšího programu je vystoupení Juliana Rachlina nebo muzikálové písně z Brodwaye.

Nabitý sled koncertů dalšího festivalového týdne začíná už v úterý. Na zámku se v doprovodu Jihočeské filharmonie představí korejský houslista Ta Jun Jo (Da Yoon You). Rovněž se v úterý Zahradě Kooperativy a ve středu v Zámecké jízdárně uskuteční šansonový večer s názvem Rendez-vous s Radkou Fišarovou. S komorním programem vystoupí ve čtvrtek v Maškarním sále Virtuosi Pragenses se sólisty Bohuslavem Matouškem a Jakubem Junkem. 

Na pátek se mohou těšit všichni milovníci houslí. Koncert Juliana Rachlina je věnován členům Klubu přátel Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Spolu s ním a za doprovodu Jihočeské filharmonie, kterou bude Rachlin zároveň dirigovat, vystoupí talentovaná kanadská violistka Sarah McElravy. Program bude složen z děl Mozarta a Beethovena. Zazní Mozartova Koncertantní symfonie Es dur pro housle, violu a orchestr, z níž doslova tryská skladatelova tvůrčí fantazie, a slavná Haffnerova symfonie D dur, která je zhudebněný výbuch energie.

Její závěrečné presto je skutečně virtuózní kus, u nějž autor požadoval, aby se hrálo tak rychle, jak to jen jde. Z pera Ludwiga van Beethovena Julian Rachlin zahraje technicky mimořádně náročný Houslový koncert D dur op. 61., jehož druhá věta patří k nejhlubším meditativním pasážím v Beethovenově tvorbě. Vstupenky na hudební lahůdku, která rozezní Zámeckou jízdárnu, jsou nadále k dispozici.

Již tradicí se stává v Pivovarské zahradě muzikálový večer Bravo Broadway. Zazní americký muzikál i klasický rock a pop se vzpomínkou na kapelu Queen v podání broadwayských pěveckých hvězd Chloe Lowery, Capathie Jenkins, Roba Evana, Hugha Panara a za doprovodu Severočeské filharmonie Teplice pod taktovkou Randalla Craiga Fleischera. V první části programu zazpívají písně z amerických muzikálů let 1930 až 1959, tedy éry, která vešla ve známost jako Golden Age of Musical Theatre a naplnila muzikálovou pokladnici dnes již klasickými díly.

Ve druhé části večera je jako kontrast připraven výběr ze show s názvem Rock On!, klasický rock a pop 70. a 80. let. Program tak doplní písně Whitney Houston, skupiny Eagles, Heart či Led Zeppelin, Donny Summer a Michaela Jacksona. Rockovou tečkou bude vzpomínka na legendárního Freddieho Mercuryho a kapelu Queen, z jejichž tvorby uslyšíme nesmrtelné písně We Will Rock You a We Are the Champions. I na muzikálový večer ještě zbývá v prodeji několik málo lístků.

Tečku za třetím festivalovým týdnem udělají v neděli 30. července v 11 hodin trumpetista Marek Zvolánek a varhaník Pavel Svoboda. Svým koncertem vzdají v Kostele Božího Těla a Panny Marie Bolestné hold jednomu z nejvýznamnějších trumpetistů 20. století, Maurici Andrému. 

Foto Julia Wesely

Štítky hudební festival, Český Krumlov, muzikál, hity, hudba, kultura, hudební skupina, koncert, Angela Gheorghiu, Mischa Maisky, Ramón Vargas, Altana, Ludwig van Beethoven, Radka Fišarová, Queen, Bohuslav Matoušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlovský hudební festival míří do druhé poloviny, ozdobí ji houslista Rachlin a muzikálové hity  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.