Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Janě Šrejma Kačírkové a jejím hostům aplaudovala ve stoje tisícovka návštěvníků sobotního vidovského koncertu

Bouřlivým aplausem ve stoje ocenila v sobotu večer tisícovka nadšených diváků výkony protagonistů koncertu uspořádaného k 660. výročí založení obce Vidov u Českých Budějovic. Jana Šrejma Kačírková, skvělá sopranistka původem z Vidova, nenechala nikoho v zaplněném hledišti na pochybách, že zcela právem patří mezi evropskou pěveckou elitu. Nadšené ovace sklízely i její duety s tenoristou pražského národního divadla a současně švagrem Martinem Šrejmou. Doslova do varu dostalo publikum „Věrné milování“, duet Jeníka a Mařenky ze Smetanovy Prodané nevěsty.

„Byl to nádherný koncert se skvělým publikem, které neodradilo ani deštivé a poměrně chladné počasí. Všem moc děkuji. Publiku, kolegům i našim partnerům a všem, kteří se na jeho přípravě podíleli,“ reagovala těsně po odchodu z pódia fantastickou atmosférou dojatá Jana Šrejma Kačírková.

Držitelku dvou celostátních a tří jihočeských Thálií a její hosty, tenoristu Martina Šrejmu, zpěváka Adama Vojtěcha a houslistu České filharmonie Vítězslava Ochmana, doprovázel třicetičlenný orchestr Virtuosi di Praga s dirigentem Oldřichem Vlčkem. Na koncert s názvem Vidovská múza Jana Šrejma Kačírková, který vedle obce Vidov podpořil Jihočeský kraj, Nadace ČEZ a další partneři, byl vstup zdarma.

„Uspořádat takto technicky náročný koncert s volným vstupem bylo možné jen díky podpoře Nadace ČEZ, Jihočeského kraje a dalších partnerů. Pozlobilo nás počasí, ale nakonec se vše uskutečnilo podle našich představ s vynikajícími ohlasy ze všech stran,“ konstatovala producentka a manažerka koncertu Kamila Lidralová.

Počasí napínalo do poslední chvíle organizátory, účinkující i diváky. Ještě půl hodiny před zahájením koncertu pršelo. Od prvních tónů úvodního Ravelova Bolera už ale ani nekáplo.“Nahoře“ zřejmě pomohly přímluvy již zesnulého dědečka Jany Šrejma Kačírkové, kterému sólistka opery Národního divadla Brno věnovala Ave Maria Williama Gómeze Vargase. Odměnou všem strážním andělům slavnostního večera pak byly skvostné melodie operních velikánů zvučných jmen. Již zmíněného Maurice Ravela, Giacoma Pucciniho, Francesca Sartoriho, Julese Masseneta, Ruggera Leoncavalla, Williama Gómeze Vargase, Giuseppe Verdiho, Antonína Dvořáka či Bedřicha Smetany.

 „Koncert Jany Šrejma Kačírkové splnil naše očekávání a jasně se zařadil mezi vrcholné akce letošního jihočeského kulturního léta. Podporujeme velmi široké spektrum různých aktivit, ke kterým patří i hodnotná kulturní vystoupení. Ta se pak snažíme podpořit především v menších obcích, kde je přístup ke špičkové kultuře omezenější. I proto padla v tomto případě naše volba na Vidov. Po zhlédnutí koncertu jsem přesvědčen, že jsme volili správně,“ zdůraznil člen správní rady Nadace ČEZ František Lust.

Na jihu Čech se publikum setká s Janou Šrejma Kačírkovou ještě v srpnu. A to v průběhu dvou večerů v hlavní roli Rusalky ve stejnojmenné opeře Antonína Dvořáka před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Obě představení jsou však již téměř vyprodána.

Tisková zpráva

Štítky koncert, Jana Šrejma Kačírková, Bedřich Smetana, Vidov, Prodaná nevěsta, České Budějovice, ČEZ, Antonín Dvořák, divadlo, Adam Vojtěch, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Janě Šrejma Kačírkové a jejím hostům aplaudovala ve stoje tisícovka návštěvníků sobotního vidovského koncertu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.