Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Trubadúr zahájí šňůru hudebních inscenací na českokrumlovském otáčivém hledišti

Sezona českokrumlovského otáčivého hlediště je v plném proudu. Od letošního červnového zahájení má za sebou už sedmatřicet úspěšných představení. A v pátek 14. července odstartuje představení inscenace jedné z nejznámějších a nejhranějších oper Giuseppe Verdiho Trubadúr v italském originále.

Operu i tentokrát Jihočeské divadlo před českokrumlovskou točnou uvádí v mezinárodním obsazení. Kromě českých sólistů se v hlavních rolích představní pěvci z Japonska, Portorika, Itálie, Bulharska a Ukrajiny. Jako Leonora se představí Yukiko Kinjo nebo Jana Šafář Doležílková, v roli Manrica se střídají Lázaro Calderón a Paolo Lardizzone, roli hraběte z Luny ztvárňují sólista opery Jihočeského divadla Alexandr Beň a bulharský barytonista Krum Galabov, v basové roli Ferranda vystoupí Josef Škarka nebo Jan Šťáva.

Klíčovou úlohu cikánky Azuceny zpívají dvě mezzosopranistky, v Jihočeském divadle dobře známá Šárka Hrbáčková a nová tvář Eliška Weissová, jedna z nejvýznamnějších současných českých mezzosopranistek.

Opera Giuseppe Verdiho se před točnu vrací po více než půlstoletí

Ústřední postavou tragického příběhu je žena poznamenaná hrůzným traumatem minulosti. Její neukojitelná touha po pomstě v ní pozvolna ničí všechno lidské a stane se nakonec osudnou i pro Manrica a Lunu, dva soky v lásce, kteří až do poslední chvíle netuší, že jsou ve skutečnosti sourozenci. Drama situované původně do Španělska 15. století podle námětu hry Antonia Garcíi Gutiérreze je plné vyhrocených situací, zachycených v hudbě geniálního italského melodika Giuseppe Verdiho. Jeho v pořadí sedmnáctá opera Il trovatore patří jistě právem k hrstce nejhranějších oper, které stále lákají další interprety i inscenátory. V Jihočeském divadle jde už o její čtvrtou inscenaci, před otáčivým hledištěm se ale představí po více než půlstoletí.

Režisér Tomáš Studený spolu s choreografkou Veronikou Poldauf Riedlbauchovou připravili inscenaci této opery původně pro domácí českobudějovickou jevištní scénu, kde byla s úspěchem uvedena v lednu tohoto roku. Pro specifika plenérové scény a prostory zámeckého parku před točnou bylo však nutné tento svérázný „antický“ rámec přetvořit.


Trubadúr.

„Snahou bylo zprostředkovat emočně uvěřitelným scénickým jazykem syrovou brutalitu středověké látky v kontrastu s truvérskou lyrikou i romantickou exaltovaností opery. Můj vnitřní předobraz se podobal Vláčilově Marketě Lazarové, nebo Bergmanově Sedmé pečeti. Tam je ona potřebná syrovost, jenže v operní inscenaci by užití identického rukopisu patrně selhalo. Našli jsme tedy vlastní způsob, jak zachytit tento obrys Trubadúra. Inspirovali jsme se jednak divadlem středověku, které dokázalo být velmi působivé a přitom ve vyjadřování symbolické, nepopisné, a jednak divadlem antickým, zejména ve využití sboru. Máme velmi jevištně disponovaný sbor, nabídlo se tedy vzít ho do hry jako neustále přítomného prostředníka, který na sebe bere různé role a dotváří svou fyzickou přítomností scénografii,“ říká Tomáš Studený.

„Tento záměr hraje velkou roli samozřejmě i před točnou a v prostorách parku. Řadu prvků bylo tedy nutné přetvořit. Princip antiiluzivního divadla spolu s akční scénografií rozlehlému prostoru překvapivě sluší a inscenaci dodá další dimenzi,“ doplňuje režisér inscenace.

Premiéra opery Trubadúr odstartuje šňůru celkem dvaadvaceti hudebních představení, která letos obsahuje čtyři tituly. Inscenaci Trubadúra ve skvostném mezinárodním obsazení, bude patřit scéna plenérového divadla po osm večerů, konkrétně v termínech od 14. do 22. července. 

Trubadúra vystřídá balet Valmont. Po něm přijdou Příhody lišky Bystroušky

Poté ji vystřídá další z letošních premiéra, balet Valmont v choreografii a režii Libora Vaculíka, který zpracoval tento známý příběh na pomezí tanečního divadla a činohry s použitím hudby F. Schuberta a P. Vaskse přímo pro baletní soubor Jihočeského divadla a specifickou scénu Otáčivého hlediště. Pět baletních představení mohou diváci navštívit od 26. do 30. července.


Valmont.

Od 2. do 6. srpna bude patři českokrumlovská scéna čtyřem představením Janáčkovy opery. Budou to Příhody lišky Bystroušky v inscenaci režijního dua Skutr, Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského.

Je nutno se pochlubit, že u recenzentů a kulturních kritiků sklidila tato premiéra loňské sezony veliký úspěch. Ivana Rusko a Alexandr Beň byli za role v této inscenaci nominováni na Výroční ceny Opera Plus, inscenace byla označena Divadelními novinami jako „Sukces léta 2016“ a byla nominována na Cenu Divadelních novin v kategorii Hudební divadlo.

Celý hudební blok zakončí Dvořákova Rusalka režírovaná Jiřím Heřmanem, která se řadí mezi nejoriginálnější divadelní projekty před Otáčivým hledištěm. Jejích pět uvedení je na programu v období 9. až 13. srpna.

Diváci mohou využít titulkovacího softweru nebo si na točně půjčit tablety

Opera Trubadúr bude před točnou v italském originále s českými, anglickými a německými titulky s využitím titulkovacího software Overtekst. 

„Pro zájemce, kteří nedisponují tablety či chytrými telefony s operačním systémem Android a nemohou si aplikaci k využití titulkovacího software do těchto zařízení stáhnout, nabízíme přímo na točně tablety k zapůjčení zdarma, je zde však nutné počítat se složením vratné kauce," uvedla Věra Ernstová z obchodního oddělení Jihočeského divadla. Podle Ernstové jsou titulky opatřena i všechna ostatní hudební díla této sezóny na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově - baletní divadlo Valmont (titulky k libretu), Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky i Dvořákova Rusalka. 

Tisková zpráva

Štítky Otáčivé hlediště, Trubadúr, Český Krumlov, sezona, představení, opera, hlediště, divadlo, Jihočeské divadlo, Giuseppe Verdi, šňůra, Josef Škarka, Šárka Hrbáčková, Japonsko, Itálie, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trubadúr zahájí šňůru hudebních inscenací na českokrumlovském otáčivém hledišti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.