Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Prácheňské muzeum představilo středověký poklad 1341 mincí. Jeho cena je nevyčíslitelná

Prácheňské muzeum v Písku představilo středověký poklad 1341 mincí, které našla jedna žena v obci Řeteč na Písecku. Stříbrné denáry Břetislava I. a Spytihněva II. z jedenáctého století vážily 1330 gramů. Cena pokladu je podle ředitele muzea Jiřího Práška nevyčíslitelná.

Na jaře se v Kučeři na Písecku v areálu soukromého zemědělce našel ještě soubor více než tisícovky mincí z patnáctého století.

Mince z jedenáctého století našla náhodou žena v lese, v keramické nádobě. V České republice se jedná o jeden z největších pokladů mincí tohoto období.

V jihočeském měřítku nemá nález z poloviny jedenáctého století podle muzejního archeologa Jaroslava Jiříka obdoby, většina nálezů spadá do předminulého a počátku minulého století. „A bez řádného vědeckého zpracování byly rozptýleny. Jako příklad uveďme nález neznámého množství denárů Břetislava I. a Spytihněva II. vyoraný v roce 1892 v okolí Protivína," uvedl Jiřík.

Podle mluvčí muzea Kláry Koubové je podobných nálezů z jedenáctého století v jižních Čechách sotva pět. „Takové věci se zde opravdu nenacházejí, navíc je to skoro kilo a půl stříbra. Poklad byl v lese, poblíž byla dvě zřejmě přemyslovská hradiště, musela si to tam schovat nějaká tehdejší elita, ne jen tak někdo," řekla Koubová.

Nález v dubnu rozebrali a ošetřili archeologové z Jihočeské univerzity. Nyní se dělá detailní rozbor. Podle předběžného určení nechal 493 mincí razit kníže Břetislav I. a 848 kusů kníže Spytihněv II. Mince před konzervací vážily přibližně 1330 gramů.

Poklad byl uložen do země kolem roku 1061, vzhledem ke značné ryzosti kovu a velmi dobrému zachování mincí je bude možné dále dělit do variant podle razidel použitých při ražbě. „Je to hodně čisté stříbro, nějakých devadesát procent. Celý poklad vystavíme, ale až bude všechno zpracované, protože ještě přijdou konzervace. Poklad ale nebude součástí stálé expozice," upřesnil Prášek s tím, že případnou odměnu nálezkyni vyplatí Jihočeský kraj, jenž je zřizovatelem muzea. 

Autoři | Foto prachenskemuzeum.cz

Štítky poklad, mince, Písek, muzeum, nález, cena, středověk, Prácheňské muzeum, Břetislav I. Český, Spytihněv II. Český, okres Písek, Řeteč, Jaroslav Jiřík, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prácheňské muzeum představilo středověký poklad 1341 mincí. Jeho cena je nevyčíslitelná  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.