Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Unikátní nález soch budí pozornost památkářů

Kristus v zahradě Getsemanské a dva spící apoštolové - letošní velikonoční objev uvnitř oltáře kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jindřichově Hradci naznačuje senzaci. Zda se jedná o středověká díla pozdní gotiky nebo novogotického slohu z devatenáctého století bude předmětem dalšího zkoumání památkářů.

Při velikonočním úklidu místního proboštského kostela Nanebevzetí Panny Marie byly dne 10. dubna 2017 uvnitř hlavního oltáře nalezeny tři dřevěné vyřezávané a polychromované sochy (Kristus, evangelista Jan, apoštol Prokop), o jejichž existenci nikdo z farníků nevěděl. Datovat dobu uložení pomohl lístek v záhybu šatu jedné ze soch. Tužkou na něm kdosi napsal seznam ministrantů, kaplanů i jméno probošta Jiráka z roku 1907. Sochy pravděpodobně nikdo nespatřil 110 let. Skulptury jsou ve špatném stavu. Mají ulámané prsty a záhyby rouch, jsou napadené dřevokazným hmyzem, oprýskává polychromie.


Apoštol Jakub.

„Nálezem jsme příjemně překvapeni, nikdo neměl o uložení soch ani ponětí. Také v dokumentaci k mobiliáři chrámu o nich nebyla zmínka“, řekl otec Ivo Prokop, jindřichohradecký farář.

První prohlídka podle něj naznačila, že by se mohlo jednat o díla z období pozdní gotiky z přelomu 15. a 16. století. „Pozvali jsme proto pracovníky péče o církevní památky z biskupství, kteří  nám potvrdili velkou pravděpodobnost této datace, stejně tak i odborníci Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích a rovněž kurátor vyslaný Muzeem Jindřichohradecka“, dodal.


Evangelista Jan.

Přesné datování však může přinést pouze dendrochronologická analýza a laboratorní rozbor použitých barevných pigmentů, což by mělo proběhnout v rámci restaurování.

O dalším osudu soch se teprve rozhodne. „Pokud bude biskupství souhlasit, plánujeme požádat ministerstvo kultury o zapsání soch jakožto kulturních památek a nechat je restaurovat. Předpokládáme jejich zapůjčení buď místnímu Muzeu Jindřichohradecka či případně Alšově jihočeské galerii“, vysvětlil Ivo Prokop.


Kristus v Getsemanech.

Podle všeho se jedná o velmi významný objev v rámci celého jihočeského regionu. Je o to zajímavější, že jindřichohradecký kostel podlehl v roce 1801 spolu s celým městem ničivému požáru, kdy přišel prakticky o veškerou sochařskou i malířskou výzdobu.

„Netušíme, zda se sochy nějakou šťastnou náhodou dochovaly z původního vybavení či zda sem byly po požáru přeneseny z nějakého jiného místa“, uvedl otec Prokop, podle kterého je tu také jistá možnost, že by se mohlo jednat o velice kvalitní novogotické sochy vytvořené až po požáru v 19. století. To ale mohou rozhodnout jen specializované průzkumy soch.

Původně farní kostel, od roku 1625 proboštský chrám Nanebevzetí Panny Marie byl zbudován v gotickém slohu koncem 14. století. Spolu s městskou věží tvoří dominantu jindřichohradeckého starého města.

Tisková zpráva

Štítky nález, apoštol, Kristus, senzace, kostel, Jindřichův Hradec, socha, Nanebevzetí Panny Marie, požár, Muzeum Jindřichohradecka, Ministerstvo kultury České republiky, Národní památkový ústav, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní nález soch budí pozornost památkářů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.