Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Trhových Svinech oslavují výročí od udělení městských práv. Tahákem bude ohňová show

Ve znamení oslav 580 let od udělení městských práv Trhovým Svinům se v tomto malebném jihočeském městečku nese celý červen.

V Trhových Svinech je opravdu červen doslova akcemi nabitý. Oslavy odstartoval cyklovýlet pořádaný KIC Trhové Sviny, nechyběl další ročník Vysokohorské jízdy pořádané Veteran Car Clubem České Budějovice a Rovinné jízdy, kterou jel KC Vpřed. A těm, co to nestačilo, navštívili Den záchranných sborů a oslavu 110 let od založení hasičského sboru Otěvěk. 

Při oslavách udělení městských práv Trhovým Svinům mají zájemci možnost se dozvědět hodně zajímavého i z historie městečka. Atraktivní bylo promítaní historických záběrů z Trhových Svinů. Početné publikum si našlo cestu do tanečního sálu kulturního domu, který byl dějištěm přednášek na téma Výsady a privilegia Trhových Svinů v dávné minulosti a Dával městu velké naděje, Život jihočeského kněze a politika Františka Jana Kroihera. Další ze série zmiňovaných přednášek je na programu ve středu 21. června a bude pojednávat O starých tvrzích a hradech na Trhovosvinensku a jejich obyvatelích.


Oslavy v Trhových Svinech zpestří také sokolnický spolek Zayferus.

V pátek 23. června, před dnem, kdy oslavy vyvrcholí hlavním programem, vystoupí v tanečním sále rocková sestava Alkehol.

Hlavní den oslav připadl na sobotu 24. června. Lákadlem určitě bude slavnostní historický průvod městem, na jehož konci se předají městská práva, velkým tahákem bude úžasná ohňovou show Divadla Kvelb Ateliér, šermířská a kejklířská vystoupení. Vyhrávat budou kapely Dudlajda, S.A.M., Podhoranka nebo folkórní Národopisný soubor Doudleban. Nebude chybět ani vystoupení mateřských škol, tanečního souboru Kukačky, Oddílu sportovní gymnastiky nebo sokolnického spolku Zayferus. Nejen pro děti přijede zahrát Divadlo Víti Marčíka a místní rybářský spolek předvede ukázku ryb, techniky a nabídne možnost zasoutěžit si o ryby. Na Buškově hamru bude mít po celou sobotu historický tábor skupina Civitas Pragensis a za dnem udělá tečku ohňostroj.

Celé slavnosti budou ukončeny v neděli 25. června slavnostní mší v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Autoři | Foto tsviny.cz

Štítky oslavy, výročí, slavnost, právo, České Budějovice, Víťa Marčík, Nanebevzetí Panny Marie, Otěvěky, přednáška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Trhových Svinech oslavují výročí od udělení městských práv. Tahákem bude ohňová show  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.