Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámek Dačice láká na kávu a čokoládu

O kávě a čokoládě vypráví nová sezonní výstava na zámku v Dačicích, která potrvá do 3. září. Atraktivní téma zahajuje víceletý výstavní projekt s názvem Šlechtické neřesti, který postupně představí kuřáckou kulturu, hazard a pijáctví.

Dačický zámek otevřel novou sezonní výstavu s názvem Káva a čokoláda na šlechtických sídlech Čech a Moravy, která seznámí návštěvníky s historií konzumace těchto exotických pochutin i se správnými způsoby jejich přípravy.  

V minulosti byly chápány jako lék, ale také jako něco, co je zdraví škodlivé. Jelikož byly drahé, mohla si je zpočátku dovolit jen nejurozenější společnost. Proto užívání kávy a čokolády zařadili autoři výstavy, kastelánka zámku Dačice Kristýna Dvořáková, správce depozitáře Petr Demeter a historička Dana Marešová, mezi „šlechtické neřesti“.

„O čokoládě lékaři mínili, že způsobuje zácpu. V roce 1674 byla v Londýně dokonce sepsána ‚Petice žen proti kávě', která dávala do souvislosti její užívání s mužskou neplodností. Kavárny navíc byly považovány za místa, kde se scházejí nepřátelské živly rozvracející mír,“ vysvětluje kastelánka Kristýna Dvořáková.

„Popíjení čokolády a kávy se v Evropě rozšířilo až během 18. století a bylo zpočátku výsadou panovnických a šlechtických dvorů, do měšťanských domácností se dostalo až v 19. století,“ doplňuje genezi oblíbených nápojů spoluautor výstavy Petr Demeter a dodává: „V Čechách si je dopřávali mezi prvními například jihočeští Eggenbegové a Schwarzenbergové, na Moravě pak Berchtoldové či Questenberkové."


Zámek Dačice.

Kromě servisů na kávu a čokoládu, rozličných tvarů, velikostí, dekorů a materiálů, budou k vidění také historické kafemlýnky a kávovary. Pozornost zaslouží historické pražičky na kávu. Trojrozměrné exponáty doplní obrazy a grafiky s danou tématikou. Samostatná část výstavy dokumentuje popíjení kávy a čokolády přímo na dačickém zámku, které dokládají kromě cenného míšeňského servisu také účtenky majitelů zámku Dalbergů za nákup těchto pochutin.

„Nejcennějším exponátem je pohár na čokoládu z kokosového ořechu zasazeného do montáže ze zlata ze 17. století, který nám zapůjčili ze zámku Rájec nad Svitavou,“ popisuje unikát Petr Demeter a dále vysvětluje: „Čokoláda se pila velmi horká a tak, aby se konzument nespálil, doporučovaly dobové lékařské knihy její popíjení právě z kokosové skořápky, která nevede teplo."

Několik desítek exponátů na výstavu zapůjčily spřátelené objekty ve správě Národního památkového ústavu - zámky Vranov nad Dyjí, Lysice, Rájec nad Svitavou, Jaroměřice nad Rokytnou, Hrubý Rohozec, Hluboká, Jindřichův Hradec a Horšovský Týn.

Další zajímavé informace se návštěvníci dozvědí během mimořádných komentovaných prohlídek, které se budou konat o víkendech 22. a 23. července a 12. a 13. srpna, vždy od 11:00 a 15:00 hodin.   

Tisková zpráva

Štítky zámek, Dačice, výstava, káva, čokoláda, exponát, Česko, kultura, Morava, Londýn, zámek Dačice, Schwarzenbergové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Dačice láká na kávu a čokoládu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.