Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Buskers fest do Českých Budějovic přijedou umělci ze čtyř kontinentů

Buskers fest je festival pouličního umění, který probíhá v ulicích Českých Budějovic již sedmým rokem. Na deseti scénách přímo v centru města budou mít návštěvníci možnost vidět okolo stovky umělců z celého světa. Kolemjdoucí i návštěvníci si mohou po celý týden přímo v ulicích vychutnávat hudební a divadelní vystoupení, poezii, akrobaty, tanečníky a různé umělecké performance.

Unikátní koncept městského festivalu pouličního umění probíhá tradičně každý rok v červnu v Českých Budějovicích. Každý rok ožijí Budějovice muzikanty, divadelníky, kejklíři, básníky a všemožnými jinými umělci z Česka i ze zahraničí. Buskers fest je první takový festival svého druhu v České republice, který se inspiroval podobnými slavnými zahraničními festivaly pouličního umění například ve švýcarském Bernu, italské Ferraře či kanadském Torontu. Všechny tyto festivaly nejenom že dělají své město výjimečným kulturním centrem, ale přilákají každoročně desetitisíce návštěvníků. Koncept našeho festivalu je v Čechách vcelku jedinečný, po vzoru českobudějovického Buskers festu pomalu začínají obdobné festivaly vznikat i v jiných městech, např. v Plzni, v Praze, v Hradci Králové.

Od pondělí 19. června do pátku 23. června budou probíhat různá vystoupení přímo v ulicích města, na čtvrtek je ve spolupráci s místními obyvateli připravena sousedská slavnost v Plachého ulici s názvem Plachanda Open a v pátek festival zakončí celodenní open air festival na Sokolském ostrově, kde vystoupí například Lenka Dusilová nebo Sunflower Caravan.

Budějovické ulice obsadí na celý týden umělci nejenom z Čech, ale i ze zahraničí. Své umění předvedou na více než deseti scénách po celém městě, mimo jiných na Lannově třídě, na náměstí Přemysla Otakara II, v parku Na Sadech, v Plachého ulici, u Černé věže, na Piaristickém náměstí, v Krajinské ulici, na nábřeží, u divadla, na Sokolském ostrově,... Návštěvníci se budou moci těšit na pouliční muzikanty, pouliční divadla jak pro děti, tak pro dospělé, kejklíře, mimy, básníky, artisty, 3d malování na chodník, živé sochy, performery, různé workshopy a výstavy pod širým nebem.

A na co se dále návštěvníci mohou těšit, prozrazuje dramaturg festivalu Petr Znoj: „Letošního ročníku se zúčastní rekordní počet dvanácti zahraničních souborů z celého světa, takže opět bude určitě z čeho vybírat. Většina těchto umělců zavítá do Česka vůbec poprvé. Z hudebníků bych rád zmínil třeba Cristiana Manuka, instrumentalistu z Chile, indického perkusionistu s projektem Thaalavattam nebo italský patnáctičlenný pouliční band Funkasin, který můžete v pátek vidět na náměstí a na Sokolském ostrově. Pouliční umění samozřejmě není jen o hudbě. Na Zlatém mostě vystoupí vzdušné akrobatky Fuera de Orbita z Argentiny. Z Japonska přijedou hned tři soubory pouličního cirkusu a na Lannovce a na náměstí budete moci potkat živou sochu mořské panny až z Řecka. Ve čtvrtek nás čeká sousedská slavnost v Plachého ulici a v pátek Open air festival na Sokoláku, kde vystoupí Lenka Dusilová s kapelou nebo třeba Sunflower Caravan. Takže vezměte svoje kamarády nebo svoje děti a nenechte si ujít nejstarší festival pouličního umění v Česku. Vstupné na všechna vystoupení do klobouku.“

Tradiční Buskers fest v Českých Budějovicích pořádá občanské sdružení Hukot CB. Podrobnější info zájemci najdou na Busker fest České Budějovice  nebo na Facebooku.

Autoři | Foto Tomáš Kadlec

Štítky festival, ulice, umělec, kejklíř, básník, Buskers fest, České Budějovice, umění, Česko, Lenka Dusilová, Bern, Toronto, Facebook, Ferrara, Na Sadech, Japonsko, Chile

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Buskers fest do Českých Budějovic přijedou umělci ze čtyř kontinentů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.