Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějovický Majáles týden vládl městu

Letos už čtrnáctým rokem úspěšně proběhl ve městě Budějovický Majáles. Celý týden byl pestrý program nejen v centru, ale i širokém okolí. Součástí byly výstavy, divadla, veřejná kreslení, koncerty a mnoho dalšího. Tentokrát Budějovickému Majálesu přálo i počasí, všichni se tak mohli účastnit různých venkovních událostí nebo jen odpočívat a pozorovat dění. Letos byla na festivalu takřka rekordní účast.

A to jak přes týden, tak i na závěrečném open-air v pátek na Sokolském ostrově. Slavnostní zahájení celého festivalu proběhlo už v neděli 21. května večer na náměstí Přemysla Otakara II. představením zástupců škol či proslovy primátora města a ředitele festivalu Davida Mulici.

První festivalový den se mohli návštěvníci zúčastnit různorodých přednášek, které se konaly v kavárnách v centru města. Večer byl z Českých Budějovic vypraven vlak do Plané, kde se v upravené scéně hangáru Letiště České Budějovice odehrálo divadelní představení Boys Who Like To Play With Dolls.

Druhý majálesový den byl ve znamení dětí a rodičů. Na Sokolském ostrově se totiž konalo Rodinné odpoledne s mnoha atrakcemi a nabitým programem, určeným převážně pro ně. Mimo jiné se večer na střeše DK Metropol uskutečnila první velmi netradiční párty v podání DJ's Trojan Horses a dalších.

Uprostřed týdne se organizátoři rozhodli trochu zvolnit. Proto se návštěvníci mohli přes den podívat třeba na přednášku o historii tetování v Široku nebo jen zvolnit někde v tradiční majálesové osvěžovně za příznivé ceny. Na večer se všichni milovníci padesátých let mohli zajet podívat do oblíbeného autokina na náplavce s kultovním snímkem The Big Lebowski.

Čtvrtek byl ve znamení nabité klubové scény. Během dne dostala prostor skateová komunita ve skateparku při takzvaném Skate Contestu. Soutěžilo se o nejlepší triky a výkon. Vyhlášení výsledků se konalo večer v oblíbeném prostoru Světadílna.

Na střeše Metropolu se poté představila kapela Farewell Dear Ghost, kterou se podařilo do Českých Budějovic přivézt ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem v Praze. Kapela se představila také v oblíbené Majálesové kavárně na Sokolském ostrově, podpořená například budějckými legendami The Drain. V rámci žánrových večerů v klubech měl návštěvník možnost navštívit například klub Velbloud se slovenskými undergroundovými legendami Tornado Lue, klub K2 nebo klub Komiks, který zněl opět ve znamení elektronické hudby.

V pátek došlo k vyvrcholení celého týdne. Dopoledne bylo možné vidět historicky velmi početný studentský průvod, který vyšel z Háječku, procházel ulicemi Českých Budějovic a skončil na Sokolském ostrově, kde probíhal program celý den až do večerních hodin. Koncert měla pražská skupina Hentai Corporation, elektronické legendy Midi Lidi, znovuobnovená kapela minus123minut nebo švédský rapper Prop Dylan.

Letošní open-air i díky krásnému počasí a nabitému programu zažil historickou návštěvnost a návštěvníci doufají, že příští ročník bude neméně vydařený.

Tisková zpráva

Štítky festival, hudební skupina, České Budějovice, divadlo, koncert, výstava, Dům kultury Metropol, Midi lidi, Hentai Corporation, The Drain, Rakouské kulturní fórum v Praze, přednáška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovický Majáles týden vládl městu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.