Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pes baskervillský začne sezonu krumlovského otáčivého hlediště. To bude v létě opět vyprodané

Letos se prodej vstupenek na Otáčivé hlediště v zahradě zámeckého parku v Českém Krumlově posunul na rekordní úroveň. K počátku května zbývalo volných pouhých 17 procent kapacity otáčivého hlediště, a to v žánrech opery, baletu a rodinných odpoledních představení. Činohra byla beznadějně vyprodaná již v březnu tohoto roku. Celkem letos očekává Jihočeské divadlo, jehož je Otáčivé hlediště součástí, 57 tisíc návštěvníků, tedy opět zcela vyprodáno.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zahájí sezonu ve středu 7. června. V průběhu letních měsíců se zde se svou produkcí vystřídají všechny čtyři soubory Jihočeského divadla v celkem osmi titulech. V letošním programu je naplánováno 90 představení, na která zbývá již jen cca 13 procent vstupenek z celkové kapacity 57,5 tisíce kusů.

„Podle zájmu o vstupenky odhaduji, že bychom obzvlášť na činoherní představení naplnili kapacitu až o 50 procent vyšší, než kolik v současnosti hlediště umožňuje. Diváků se přitom na jedno představení vejde maximálně 640,“ řekl Lukáš Průdek, ředitel Jihočeského divadla. „Každým rokem se vyprodanost otáčivého hlediště posouvá dopředu. Nyní doprodáváme poslední vstupenky a do konce července předpokládáme zcela vyprodáno. Kapacitu Otáčivého hlediště přitom už dále nelze navyšovat,“ dodal Lukáš Průdek.

Podle průzkumu Jihočeského divadla přijíždí největší skupina diváků (42 procent) z míst vzdálených 100 až 250 kilometrů, a to především z Prahy, Mnichova a rakouských metropolí jako je Linz, Salzburg nebo Vídeň. Celá třetina diváků je ještě ze vzdálenějších míst, výjimkou však není například ani Japonsko. Regionálních návštěvníků, tedy především z Jihočeského kraje, ale i příhraničních oblastí Rakouska a Německa, je zhruba čtvrtina.

Jako obvykle se i toto léto před hledištěm v zahradě českokrumlovského zámku vystřídají všechny čtyři soubory Jihočeského divadla. Letošní sezonu zahájí 7. června činoherní detektivní komedie v režii Petra Zelenky Pes baskervillský, v jejíž hlavní roli se alternují Karel Roden a Jiří Suchý z Tábora.

Po třech letech se před točnu vrací divácky oblíbená komedie Dekameron, hra Martina Glasera a Olgy Šubrtové o lásce, žárlivosti, intrikánech a napálených. Inscenace měla svoji premiéru v roce 2012, letos však byly některé z rolí této inscenace přeobsazeny, a tak ji diváci uvidí v trochu jiném kabátu.

Oblíbený televizní herec Petr Rychlý se pak návštěvníkům točny představí v hlavní dvojroli krále Jindřicha a hostinského Jindry v inscenaci Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em), která bude uvedena od 16. srpna až do 3. září.

Blok letošních hudebních představení před otáčivým hledištěm zahájí 14. července premiérové uvedení Verdiho operního dramatu Trubadúr, v jehož hlavních rolích uvidí diváci řadu tuzemských i zahraničních pěveckých hvězd. 26. července pak operu vystřídá balet Valmont v choreografii Libora Vaculíka, který zpracoval tento známý příběh na pomezí tanečního divadla a činohry s použitím hudby F. Schuberta a P. Vaskse. Po pěti baletních představeních se před točnu vrátí soubor opery se dvěma dalšími perlami - Janáčkovými Příhodami lišky Bystroušky v režii dua Skutr (2. - 6. srpna) a Dvořákovou Rusalkou režírovanou Jiřím Heřmanem, která se řadí mezi nejoriginálnější divadelní projekty před Otáčivým hledištěm (9. - 13. srpna).

V repertoáru sezony 2017 na otáčivém hledišti nebude ani letos chybět rodinné představení. Pták Ohnivák a lišák Zorro je pohádkově laděnou akční komedií, která pobaví malé i velké diváky. Před točnou ji v průběhu léta uvedeme ve třech školních, sedmnácti odpoledních a třech večerních představeních.

Také letos bude zvyšovat komfort diváků na točně titulkovací mobilní aplikace Overtekst, díky které je možné sledovat text libreta k operním inscenacím na displejích chytrých telefonů a tabletů ve zvoleném jazyce. Poprvé bude tento software testován i při činoherním představení Dekameron, ke kterému připravujeme titulky v anglickém a německém jazyce.

Ceny vstupenek na představení na Otáčivém hledišti zůstávají nezměněny a pohybují se v rozmezí od 300 do 990 korun (balet, činohra, opera), na představení Malého divadla pak od 150 do 300 korun.

Tisková zpráva | Foto otacivehlediste.cz

Štítky hlediště, divadlo, představení, vstupenky, vstupenka, Jihočeské divadlo, opera, Pes baskervillský, léto, balet, Český Krumlov, komedie, zámecký park, Karel Roden

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pes baskervillský začne sezonu krumlovského otáčivého hlediště. To bude v létě opět vyprodané  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.