Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: ZUŠ Open přinesl celodenní maraton vystoupení v centru Budějc

Pódium na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích nemělo šanci „vychladnout". Jedno vystoupení za druhým měli na svědomí malí umělci ze základních uměleckých škol. A to při celorepublikové přehlídce ZUŠ Open.

Do prvního ročníku celostátního happeningu základních uměleckých škol ZUŠ Open se zapojilo všech šest základních uměleckých škol, které v Českých Budějovicích fungují. V centru Českých Budějovic se představily zhruba čtyři stovky malých a mladých umělců. A všichni podali i přes úmorné vedro perfektní výkony. 

Happening se uskutečnil také v dalších 279 českých městech. Akce nabídla lidem mimořádnou příležitost zažít umění s dětmi v ulicích často na atraktivních místech, v Českých Budějovicích to bylo náměstí. Tam zazněla i  studentská hymna Gaudeamus Igitur, jejíž text upravil místní textař a hudebník Stanislav Kahuda. Na náměstí byl i doprovodný program, o který se postarall umělci z literárně-dramatického a výtvarného oboru. 

Početné pole účinkujících dokazuje, že je o zpěv a hru na rozmanité hudební nástroje zájem. „Je to bezvadné. Ráda jsem se u pódia zastavila a poslouchala. Úžasní byli ti nejmenší virtuózové. Na těch větších už bylo vidět, že se hudbě a zpěvu věnuje přece jen o něco déle. Byl to velice příjemný zážitek," pochvalovala si akci Květa Klumlová. „Já jsem také chodívala do ZUŠky. na hodiny klavíru. Sice jen pár let, ale ráda na to období vzpomínám," dodala žena z Českých Budějovic.

Věřím, že si letošní happening ZUŠ Open užili nejen účinkující, ale i diváci, a podařilo se tak přiblížit ZUŠky co nejširší veřejnosti,“ uvedla k projektu jeho patronka a zakladatelka nadačního fondu  mezzosopranistka Magdalena Kožená. Garanti projektu se rozjeli všemi směry, režisérka Alice Nellis navštívila své rodné město, České Budějovice.

„Český systém základních uměleckých škol je unikátní. ZUŠ s kvalitními pedagogy je skoro v každém městě. Umění jako něco, čím děti v raném věku tráví čas, a proto by se mělo podporovat. Nemusí z nich vyrůst profesionální umělci, ale lidé, kteří relaxují a mají koníčky, jsou dobří diváci, posluchači a naučí se trávit čas tím, co je naplňuje," řekla Nellis.

Happening ZUŠ Open v Českých Budějovicích

Středa, 31. května 2017, 07:22

Happening ZUŠ Open v Českých Budějovicích.
Happening ZUŠ Open v Českých Budějovicích.

Štítky festival, děti, umělci, vystoupení, happening, České Budějovice, základní umělecká škola, ZUŠ OPEN, Náměstí Přemysla Otakara II., Alice Nellis, Magdalena Kožená

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: ZUŠ Open přinesl celodenní maraton vystoupení v centru Budějc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.