Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Lidé se podívají do dačické koupelny Johannese Dalberga nebo ledárny na Hluboké

Do dačické koupelny někdejšího majitele zámku Johannese Dalberga či zámecké ledárny na Hluboké se dostanou lidé v sobotu 22. dubna při Mezinárodním dni památek a historických sídel. Jihočeské hrady a zámky otevřou běžně nepřístupné prostory, na mnoha místech bude vstup zdarma.

Zámek Dačice na Jindřichohradecku pořádá v sobotu  22. a v neděli 23. dubna kastelánské prohlídky Od sklepa po půdu. Zavedou příchozí do jinak nepřístupných prostor, jako jsou sklep s teplovodním kotlem z roku 1909 nebo do koupelny z 30. let 20. století, kterou užíval Johannes Dalberg.

„Jsou to zajímavé a výjimečné prostory. Ohromná zámecká půda s krásným krovem nebo renesanční sklepy s černými klenbami, kdy se lidé musí shýbat a kape tam voda ze stropu. Nebo modernější meziválečná koupelna s chromovaným sprchovým koutem, bidetem a toaletou, která také normálně není součástí prohlídkové trasy," řekla dačická kastelánka Kristýna Dvořáková. Jedna prohlídka potrvá dvě hodiny.

Na zámku Hluboká nad Vltavou nahlédnou návštěvníci o víkendu 22. a 23. dubna do studny na čtvrtém zastřešeném nádvoří pod hlavním vstupním schodištěm a do zámecké ledárny.

V Jindřichově Hradci bude vstup zdarma do sklepů pod Gotickým palácem. Podívají se také na Černou věž, což je bývalá hladomorna a jedna z nejstarších staveb areálu měřící 32 metrů, na jejíž ochoz vede 149 schodů.

Zdarma se o víkendu lidé dostanou i do lapidária v klášteře Zlatá Koruna na Českokrumlovsku i do hradních sklepů v Nových Hradech.

Jen v sobotu 22. dubna zpřístupní zdarma na zámku v Třeboni prohlídkový okruh kasematy, psí kuchyně a konírnu. Na hrad Zvíkov mohou o víkendu zdarma děti od šesti do 15 let, studenti do 26 let, senioři nad 65 let a držitelé průkazů ZTP.

„Na jedenácti jihočeských památkách bude o víkendu platit takzvaná reciproční vstupenka. Každý, kdo pomocí vstupenky doloží, že v sobotu 22. nebo v neděli 23. dubna navštívil jednu z nich, bude mít vstup na jednu z prohlídkových tras na další jihočeské památce zdarma," upřesnila mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Autoři | Foto zamek-dacice.eu

Štítky koupelna, zámek, sklep, Zámek Hluboká, Dačice, okres Jindřichův Hradec, hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se podívají do dačické koupelny Johannese Dalberga nebo ledárny na Hluboké  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.