Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeské památky jsou připraveny na novou sezónu a už mají otevřeno

Hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu zahajily návštěvnickou sezónu 1. dubna. Pro veřejnost je připraven program v rámci celorepublikového tématu Rok renesanční šlechty. Nebudou chybět ani tradiční i nové akce během celého roku. Zámek Červená Lhota představí reinstalované interiéry, Jindřichův Hradec v květnu zpřístupní Zelené pokoje. Rozsáhlejší památkové obnovy se letos dočkají zámky Kratochvíle, Třeboň, Jindřichův Hradec a Hluboká. Zámku Vimperk byla schválena finanční podpora projektu obnovy v IROP a čeká jej tak rozsáhlá rekonstrukce.

Památky, které spravuje Národní památkový ústav v Jihočeském kraji, zahajily návštěvnickou sezónu v sobotu 1. dubna 2017. Veřejnosti po zimní pauze otevřely své brány zámky Červená Lhota, Dačice, Jindřichův Hradec, Kratochvíle, Vimperk, hrady Landštejn, Zvíkov a klášter Zlatá Koruna. V zimních měsících si návštěvníci mohli prohlédnout vybrané prohlídkové trasy v omezeném zimním režimu na zámcích Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou, Třeboň, přístupná byla i Schwarzenberská hrobka a hrady Rožmberk a Nové Hrady.

Během dubna si návštěvníci budou moci projít prohlídkové trasy pouze o sobotách a nedělích na zámcích Červená Lhota, Dačice, Kratochvíle, Vimperk a hradech Landštejn a Zvíkov. Ostatní objekty budou přístupné již každý den kromě pondělí. 

O velikonočních svátcích (14. – 17. dubna) budou mít všechny památkové objekty pro veřejnost otevřeno. Některé z nich lákají návštěvníky i na velikonoční program.

Do Jindřichova Hradce se po roční odmlce vrací oblíbená výstava Splašená vejce. „Zámecké interiéry první prohlídkové trasy obohatí několik stovek vajec mnoha barev a velikostí v roztodivných kombinacích, doplněných navíc v letošním roce i netradičními květinovými aranžemi,“ vysvětluje kastelán Jan Mikeš. Výstava bude zahájena v sobotu 8. dubna a od 15. do 17. dubna bude navíc zpřístupněna bez průvodců, návštěvníci si interiéry projdou individuálně.

Zámek Červená Lhota zve návštěvníky na Zelený čtvrtek (13. dubna) do zámecké kaple na starobylou pobožnost při svíčkách se zpěvy a čteními z evangelia s názvem Bdění v getsemanské zahradě.

V interiérech zámku v Třeboni proběhne od 8. do 17. dubna tradiční výstava květinových vazeb s názvem Amarylis ve společnosti květin renesance a poklady italské keramiky s doprovodným programem během víkendových dnů.

Klášter Zlatá Koruna připravil na Boží hod velikonoční (16. dubna) koncert v kostele.

Na zámek ve Vimperku se mohou vydat zájemci o výtvarný workshop, který dále přibližuje kastelán Vojtěch Brož: „Na sobotu 15. dubna jsme pro děti i dospělé připravili program s názvem Impresionistické Velikonoce, během kterého budou mít zájemci možnost namalovat si vajíčko, vymalovat Velikonoční ostrovy či zkusit vlastní impresionistický obraz.“

V Nových Hradech se návštěvníci během Velikonoc seznámí se zvyky a tradicemi na Novohradsku a také bývalých majitelů hradu a panství Buquoyů. Zvláštní prohlídky s názvem Od Tří králů do Velikonoc budou na hradě probíhat od 8. do 17. dubna, na Velký pátek (14. dubna) budou prohlídky přizpůsobeny dětským návštěvníkům, na které čeká i tvůrčí dílna se zdobením velikonočních perníků a výrobou vystřihovánek s velikonočními náměty.

O Velikonočním pondělí (17. dubna) bude během celého dne v zahradě zámku Kratochvíle probíhat Velikonoční hra pro rodiny s dětmi.

Prohlídku jarně vyzdobeného zámku s tradičním průvodcovským výkladem zaměřeným na historii zámku a historii rodu Dalberg nabízí od 14. do 17. dubna také zámek Dačice.

Kastelánka hradu Landštejn Eliška Niederová zve v době Velikonoc na komentované prohlídky: „Od 15. do 17. dubna se vždy v 11 hodin koná komentovaná prohlídka se zaměřením na 15. století a rod Krajířů z Krajku. Prohlídku zahájíme návštěvou dvou landštejnských sklepů.“

Tisková zpráva

Štítky zámek, hrad, Jindřichův Hradec, interiér, Zámek Červená Lhota, Vimperk, Třeboň, Kratochvíle, Národní památkový ústav, Velikonoce, Hluboká, Landštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské památky jsou připraveny na novou sezónu a už mají otevřeno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.