Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zámek Hluboká nad Vltavou opravuje pokoje, které při lovech využívala šlechta

Čtyřiadvacet milionů bude stát oprava malých pokojů v Zámku Hluboká nad Vltavou. V nich při podzimních loveckých slavnostech přespávali šlechtici. Takzvané hostinské pokoje jsou součástí prohlídkové trasy ve druhém patře a památkáři je zpřístupní na jaře příštího roku.

Apartmány se jmenují podle rodů, které na zámku pobývaly nejčastěji, Černínové, Paarové, Larischové. „Sem jezdili hosté vždy při loveckých slavnostech, které se tady konaly na podzim, byly velmi proslavené, a nejvýznamnější rody spaly v druhém patře. Pokud byla slavnost veliká, část hostů přecházela na zámeček Ohrada," uvedla památkářka Mája Havlová.

Loni na Hluboké stavebně dokončili obnovu patnácti místností s přilehlými chodbami a schodištěm. Letos se bude restaurovat mobiliář, jenž se dochoval z časů Schwarzenbergů včetně obrazů a rámů, zprovozní se i původní schwarzenberský záchod. „Trasa bude zajímavá snad trošku komornějším pojetím, kdy si návštěvníci prohlédnou pokoje, kde šlechta skutečně bydlela. Jsou to pokoje pro hosty, ale budou se přibližovat tomu, v čem bydleli Schwarzenbergové," řekl hlubocký kastelán Miroslav Pavlíček.

Soukromé apartmány u čelního trojbokého průčelí otevře zámek na jaře roku 2018. Prohlídka skončí v zámecké kapli, součástí trasy bude takzvaná stříbrnice. „Tam si návštěvníci po základním výkladu budou moci prohlédnout to nejcennější, co na zámku je, po dobu tří až pěti minut ve tmě, kdy budou osvětleny pouze exponáty," podotkl Pavlíček.

Hostinské pokoje se nacházejí po celém obvodu zámku, proto je památkáři rozdělí na tři bloky. První zakončí místností, kde vystaví stříbrné a zlaté předměty z majetku rodu Schwarzenbergů. „Ty se na Hluboké kupodivu zachovaly, neskončily v žádné mincovně. Další část bloku pokojů, takzvaná pracht apartmá, se připravuje do budoucna na další rekonstrukci, protože tam bývaly nejcennější pokoje, kde Schwarzenbergové vítali členy habsburského rodu nebo jiných královských rodů," připomněla Havlová.

Zámek Hluboká nad Vltavou loni přilákal 293 699 návštěvníků, to je o 32 tisíc lidí více než o rok dřív.

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky Zámek Hluboká, slavnost, šlechta, zámek, Schwarzenbergové, památková péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Hluboká nad Vltavou opravuje pokoje, které při lovech využívala šlechta  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.