Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jeden svět 2017 vyzývá: Nezapomínejme na sílu spolupráce

Oznámení Theresy May o „tvrdém Brexitu“, Trumpovo převzetí moci ve Spojených státech a posilování radikální pravice, neochota evropských zemí k solidaritě při řešení migrace – zdá se, jako by dnešní společnost ztrácela tolik potřebnou schopnost spolupracovat.

Právě proto chce nadcházející ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět připomenout hodnotu společného úsilí a sdílení. V době populistické rétoriky, negativních diskusí na sociálních sítích a záplavy „fake news“ je spolupráce pozitivní cesta, jak reagovat na rozdělenou společnost v krizi hodnot.

„Spolupráce je především vzájemná komunikace a sdílení. Zvykli jsme si, že slovo sdílet znamená rychle poslat dál příspěvek na FB, který jsme si ani pořádně nepřečetli. Vraťme se k původnímu smyslu slova sdílení. Znamená to dělit se, být ochoten sám sobě něco upřít a zvažovat důsledky své volby pro ostatní,“ uvádí ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková. A dodává: „Spolupráce není samozřejmost. Je to schopnost, které se postupně učíme. V poslední době se ale spolupráce stala uměním a ovládá ji jen málokdo.“

Slogan letošní kampaně festivalu zní Umění spolupráce. Je to pojem z oblasti současného umění, jímž se Jeden svět inspiroval a zasazuje ho do celospolečenského kontextu. „Zvolili jsme velmi pozitivně vyznívající téma, protože naše společnost již dlouhou dobu přijímá především negativně formulovaná sdělení,“ řekla Hana Kulhánková.

Jeden svět 2017 odstartoval 6. března v Praze a během měsíců března a dubna zavítá do dalších 32 měst v ČR a do Bruselu. Do festivalové rodiny nově přibudou Semily.

V Českých Budějovicích se bude festival konat v budově Českého rozhlasu České Budějovice (studiový sál ČRo ČB). „Ačkoliv začaly některé doprovodné aktivity už o něco dříve - 24. února se v sále Českého rozhlasu uskutečnilo divadelní představení newyorské režisérky Jessicy Litwak Strach a Láska / Každé Duši Patří Domov a 6. března byla slavnostně zahájena výstava Linie svobody: Současná arabská karikatura - hlavní festivalové dny se odehrají od pondělí 20. do čtvrtka 23. března, upřesňuje koordinátorka budějovické sekce festivalu Barbora Jílková a pokračuje - “během těchto čtyř dní nabídneme divákům celkem 11 filmů z domácí i zahraniční produkce. Po třech snímcích budou následovat debaty - pozvali jsme režisérku filmu Duši neprodám Evu Tomanovou, egyptského aktivistu čekajícího v ČR na azyl Kareema Tahu a také rodiče autistických dětí a pracovníky speciálních škol, kteří přijali pozvání na debatu po filmu Normální autistický film.” 

Celková dramaturgie festivalu je nastavena tak, aby zahrnula co možná nejobšírněji témata, která jsou v současnosti aktuální a o kterých se píše v českých i zahraničních médiích. Zastoupeny tak budou filmy zabývající se ochranou životního prostředí (Tichý hněv Inuitů, Plastová Čína), migraci (Dobrý pošťák, Íránský rave), seniorům (Blanche nebude sedět v koutě), neklidným (válečným) regionům na Ukrajině a v Egyptě (Vyrob si svůj stát, Škádlení Goliáše) a neopomene ani snímky z českého prostředí - právě Českým lvem oceněný Normální autistický film režiséra Miroslava Janka a snímek Duši neprodám o náhradním mateřství od režisérky Evy Tomanové. V nabídce jsou také citlivé snímky ze světa uměleckého (Foceno ve tmě) i netradičního folklóru (Hon na nevěstu).

Během těchto čtyř dní nabídne festival divákům celkem 11 českých i zahraničních projekcí, 3 debaty s odborníky (po projekcích Duši neprodám, Škádlení Goliáše, Normální autistický film) a speciální projekce ve virtuální realitě. Až do neděle 26. března bude také stále ke shlédnutí výstava Linie svobody v kavárně Českého rozhlasu ČB a každý den v dopoledních hodinách poběží filmy pro žáky a studenty základních i středních škol a i ty budou doprovázeny debatami. „Festival pro školy je stejně důležitý jako část festivalu pro veřejnost. Prostřednictvím silných, opravdových příběhů mohou filmy mladé diváky inspirovat k zájmu o dění ve světě a k aktivitě ve svém okolí. Pro školy je vyhrazeno celé dopoledne, v němž proběhnou celkem 3 projekce. Člověk v tísni nabízí kombinaci filmů pro děti ve věku 8 - 11 let, 12 - 16 a pro studenty předmaturitních a maturitních ročníků,” doplňuje Jiří Zeman, koordinátor školních projekcí.

Tisková zpráva

Štítky festival, Jeden svět, film, Donald Trump, Theresa Mayová, brexit, USA, Český rozhlas, Hana Kulhánková, Goliáš, Česko, Jiří Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeden svět 2017 vyzývá: Nezapomínejme na sílu spolupráce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.