Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do písecké Sladovny se vrátí Mraveniště. Bude dřevěné a už vzniká v Chlaponicích

V Chlaponicích u Písku začala postupně vznikat edukativní výstava Mraveniště, která bude od 12. května k vidění v písecké galerii Sladovna. Na děti bude čekat 25 metrů tunelů a řada komůrek nebo místností s různými didaktickými atrakcemi. Interaktivní výstava se do největší galerie pro děti i dospělé na jihu Čech vrací už po třetí, jedná se o nejúspěšnější projekt v jejích dějinách. Kdysi průmyslová budova písecké Sladovny je největším zážitkovým prostorem pro rodiny s dětmi v kraji.

V dílnách firmy Hřiště pod Květinou v Chlaponicích u Písku se začalo vyrábět obří dřevené mraveniště, které bude hlavním námětem stejnojmenné výstavy v písecké galerii Sladovna. Vernisáž je naplánována na 12. května. Cena výstavy, která je vyrobená z recyklovaného materiálu bude 1,9 milionu korun. Výstava dětem edukativní a didaktickou formou umožní zažít si mravenčí život na vlastní kůži, děti se budou například toulat v 25 metrech dlouhých tunelech. 

„Při vstupu do mraveniště si nasadí tykadla, křidélka a kostýmy a vydají se do labyrintu nejrůznějších prolézaček, chodeb a komůrek. V labyrintu navštíví například komůrku s mravenčí královnou, místnost, kde jsou uložené mravenčí kukly, které budou chránit,“ uvedl autor výstavy Vladimír Větrovský s tím, že se jedná o výtvarnou a nikoliv přírodovědnou expozici. „Vedle pohybu je samozřejmě důležitá i vzdělávací funkce výstavy. Děti se dozví mnoho důležitých informací ze života mravenců. Součástí budou doprovodné lektorské programy pro školy či promítání o filmů o mravencích,“ podotkl Větrovský.

Interaktivní výstava se bude podle finančních možností Sladovny dále rozvíjet. „Součásí labyrintu je i most nebo strom, do kterého si mohou děti vlézt a hrát si v něm. Právě tento strom by mohl v dalších letech prorůstat celou Sladovnou,“ doplnil Větrovský.

Mraveniště již nebude vyrobené z kartónu, ale ze dřeva, tedy v takovém technologickém zpracování, aby vydrželo dětskou hru déle než pár měsíců. Vedle truhlářů z dílny Hřiště pod Květinou na něm pracují i kováři, řezbáři, elektrikáři či odborníci na videoprojekce. „Využijeme deset kubíků dřeva, které se musí obrousit, upravit a projít kontrolou, aby se o něj děti nezranily. Jedná se o stovky stavebních palet, které už byly určení k recyklaci a teď nalezly další uplatnění,“ řekl jednatel firmy Hřiště pod Květinou Ivan Pešek.

Expozice nemá charakter interiérového hřiště, jako prolézačka, ale slouží hlavně jako edukační a interaktivní projekt. Skrze hru na mraveniště si děti osvojí mnoho informací z přírodopisu. „Navazujeme na to, co naši návštěvníci prokazatelně hodnotili jako nejpotřebnější – inspirativní prostor pro svobodnou hru, která umožňuje fyzické vyžití a nabízí prostor pro vlastní dětskou představivost. Hledala jsem cestu pořízení za minimum možného, ale přitom abychom udrželi nejvyšší možnou kvalitu materiálu a měli k dispozici kvalitní tvůrčí, ale i řemeslnou práci. Expozici nyní vytváří široký tým umělců a uměleckých řemeslníků,“ prozradila ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová.

Mraveniště se do písecké Sladovny vrací zhruba po dvou letech. Výtvarníci ji umístí do přízemních prostor galerie, kde dříve byla stálá výstava s názvem „Po stopách ilustrace“. Vedení galerie se rozhodlo již potřetí navázat na tento nejúspěšnější projekt v dějinách Sladovny. Poprvé tam papírový žlutooranžový labyrint chodeb a tunelů byl v roce 2013, po úspěchu v obnovené podobě i předloni. Nyní už zde bude Mraveniště na stálo. Během předchozích expozic ho navštívily desítky tisíc návštěvníků, hlavně dětí.

Autoři | Foto Pavel Pechoušek

Štítky výstava, Chlaponice, galerie, slad, labyrint, tunel, projekt, Písek, Česko, květiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do písecké Sladovny se vrátí Mraveniště. Bude dřevěné a už vzniká v Chlaponicích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.