Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Masopust v Nákří vyrovnal rekord. V průvodu šlo dvaasedmdesát kostýmovaných koledníků

Veselku Kuby a Ančí v Nákří „platil“ Trautenberk a jako svatební dar dostala dvojice od obce několik kusů sladkých tatranek. Tahle veselka měla skoro desítek svatebčanů. Vesnička na Českobudějovicku byla totiž dějištěm jubilejní masopustní veselice a na průvod obcí vyrazilo celkem 33 dětí a 39 dospělých. Účastníci tak vyrovnali svůj loňský rekord v počtu kostýmovaných koledníků.

Přestože letošní desátý ročník obnoveného masopustu v Nákří nenaplnil očekávání nového rekordu, všichni se skvěle bavili. „Ani jednou jsme nechyběli. Manžel Zdeněk se letos převlékl za Krakonoše a já jdu za Ančí. Loni jsme byli mušketýři, kostýmy měníme každý rok,“ nechala se slyšet jedna z obyvatelek Nákří Zina Pekárková.

„Je to pěkné,“ zhodnotila stručně osmiletá Natálka Ungerová, která byla spolu se svou o dva roky starší kamarádkou Adélkou Brejžkovou vystrojena v kostýmu kočičky.

Přesně podle plánovaného itineráře se koledníci sešli před místním hostincem, kde jim starosta předal symbolický klíč od obce. Následovalo svolení hostinské s večerní veselicí a pak se průvod koledníků vydal na cestu po zhruba osmi desítkách domů v obci.

Nákeřská masopustní koleda je výjimečná tím, že se až na takzvané kolečko vůbec nepodobá tradičním klasickým slaměným nebo růžičkovým koledám. Každý přijde oblečen v kostýmu, který si sám vybere, průvod je proto velice pestrý. Mezi maskami se tak objevil strážník s vězněm, bílá paní, fotbalový tým, bezdomovecká rodina, kočičky, mimové, myslivec, čert, různá strašidla, cikánka, Chorvat, princezna a mnoho dalších postav.

Vůbec nejmladším účastníkem byl teprve dva a čtvrt roku starý Matěj Vaněk, kterého jeho „bezdomovecká“ rodina, matka Pavla, otec Petr a pětiletý bratr Marek, vezli ve starém poškozeném nákupním vozíku. „Pro Matěje to už je druhý masopust, loni jel v kočáru, teď ve vozíku, který manžel sehnal od kamaráda,“ poznamenala Pavla Vaňková. Průvod doprovázelo místní hudební trio MiHoMi v obsazení dvou tahacích harmonik a virblu.

Také při letošním masopustu došlo na vyhodnocování masek v hostinci. A spontánně se zde odehrála také veselka Kuby a Ančí, kterou „platil“ Trautenberk. Jako svatební dar dostala dvojice od obce několik kusů sladkých tatranek. Akci završily vepřové hody a zábava s hudbou a tancem. „Příští rok budeme mít masopust 10. února,“ prozradil termín jedenáctého ročníku tradiční akce starosta Nákří Pavel Božovský.

Masopustní tradici obec obnovila po dlouhé odmlce před deseti lety díky podpoře Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. „I díky pravidelným příspěvkům temelínské elektrárny v rámci Oranžového roku se nám daří masopust, ale samozřejmě celou řadu dalších akcí, pořádat na velice slušné a pro místní obyvatele i lidi z okolí také atraktivní úrovni. Sice jsme si přáli překonat loňský rekord, kdy v maskách přišlo 72 lidí, ale nijak nám nevadí, že se to nepodařilo. Vyrovnání rekordu je také velkým úspěchem a hlavně zde byla skvělá nálada,“ uvedl starosta Nákří.

Tisková zpráva | Foto Petr Pokorný

Štítky Nákří, rekord, masopust, Kuba, maska, Trautenberk, okres České Budějovice, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masopust v Nákří vyrovnal rekord. V průvodu šlo dvaasedmdesát kostýmovaných koledníků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.