Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Milevské maškary mají nové muzeum a v pátek převezmou vládu nad městem

Milevské maškary z největšího tuzemského masopustního průvodu, který je zapsaný v České knize rekordů, mají muzeum. Otevřelo se ve čtvrtek v budově bývalé milevské spořitelny, expozice zaplnila tři místnosti. Náklady na vznik muzea dosáhly milionu korun. Historie milevských maškar sahá do roku 1862, jsou tedy nejstarší doloženou masopustní tradicí v jižních Čechách.

Stálá výstava zabírá tři místnosti. V první je asi 30 figurín s maskami a informace o nich. V další je kinosál s ukázkami, jak průvody maškar městem procházely, třetí místnost tvoří dílna, kde si mohou lidé masku koupit nebo namalovat, a fotokoutek. Do budoucna se expozice rozšíří.

Milevské maškary se vyvinuly ze středověkých lidových her. Většina masek není koupená v obchodech, lidé si je sami vyrábí. Mezi typické patří holiči či bába s nůší poprvé zmiňovaná v roce 1910, v Praze chodila již v roce 1741. Jinou výraznou maskou je Bakus, který bývá oblečen do oděvu vycpaného hrachovinou a vozívá se na káře na konci průvodu.„Je to negativní postava, musí být na konci usmrcena," řekl jednatel Maškarního sdružení Vít Kratochvíl.

Milevský maškarní průvod se dostal do České knihy rekordů

„Loni se maškarního průvodu účastnilo 1248 masek a zhruba osm tisíc platících návštěvníků, jsme tak zapsaní v České knize rekordů. Členové našeho sdružení se zúčastňují dalších masopustů," připomněl Kratochvíl.

Průvod maškar v Milevsku má dlouhou tradici, přerušily ji světové války, pauza byla ještě mezi lety 1963 až 1968. Po roce 1989 se tradice rozvíjela s výjimkou roku 2009, kdy průvod pořádala městem najatá agentura a v průvodu šlo jen pár desítek masek.

Situace se změnila, když se předsedou sdružení stal Karel Procházka. S myšlenkou na muzeum přišel před dvěma lety, přeje si, aby se Milevsko vyprofilovalo jako město maškar. Milevský průvod maškar je současně nejstarší dokumentovanou tradicí městského masopustu v jižních Čechách. „Zajímavé je, že s minimálním přerušením trvá do dneška. Má přesně daná témata, a kdybychom ho chtěli srovnávat s masopusty na Doudlebsku, tak tam jsou to jihočeské kolední hry, lidové divadlo, kdežto v Milevsku to, co známe třeba z Lince de facto karnevalový průvod. Velice důležité ale je, že přesto má pořád charakter masopustní obchůzky,"  uvedla Marcela Macková z Jihočeského muzea.

Milevsko ruchem maškar ožívá už od roku 1862. A v sobotu 25. února se uskuteční už 155. ročník tradičního masopustního průvodu a zároveň 2. ročník Festivalu maškar. Už ve čtvrtek 23. února masky procházely městem a zvaly obyvatele k účasti na sobotním průvodu, to je takzvané zvaní milevských maškar. 

Maškary převezmou vládu nad městem

Na pátek 24. února od 19 hodin připravují pořadatelé Bakusův průvod. Ten měl svoji novodobou premiéru v roce 2014 a navázal tak na nejstarší známou podobu milevských maškar, jak je známa z 19. století. Milevské maškarní sdružení při něm přebírá od představitelů města symbolickou vládu nad městem po dobu konání oslav masopustu. V programu letos Milevští přivítají spřátelené maškary ze Studnice, jejichž masopustní obchůzka je součástí masopustních obchůzek a masek na Hlinecku, které byly v roce 2010 zapsány do reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Sobotní program 25. února zahájí tradiční jarmark a vepřové hody na náměstí E. Beneše, kde už od dopoledních hodin bude v plném proudu také bohatý kulturní program. Vystoupí už tradičně milevská dechová kapela Kovačka, bubenická show v podání souboru Tam-tam Batucada, kapely Kontušovka a Pouličníci.

Samotný průvod pak vyjde ve 14 hodin od domu kultury po tradiční trase až na náměstí E. Beneše. V rámci už zmíněného Festivalu maškar diváci uvidí členy spolků a neformálních sdružení z obcí milevského regionu i z míst vzdálenějších, například právě ze Studnice. „Celý průvod budou snímat kamery, které jej budou přenášet na velkoplošnou obrazovku na náměstí E. Beneše. Po skončení programu na náměstí se akce přesune do Domu kultury v Milevsku, kde je na odpoledne připraven Masopustní rej pro všechny generace. Večer pak bude následovat Masopustní zábava s kapelou Fantom," přiblížil program Vít Kratochvíl.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky muzeum, maska, vláda, tradice, Muzeum rekordů a kuriozit, hudební skupina, Jihočeský kraj, masopust, Milevsko, Karel Procházka, UNESCO, Studnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milevské maškary mají nové muzeum a v pátek převezmou vládu nad městem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.