Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Alšova galerie získala peníze na přestavbu Wortnerova domu a bývalé restaurace Sparta v Českých Budějovicích

Více než 50 milionů korun získala Alšova jihočeská galerie z unijního dotačního programu IROP na přestavbu dvou svých budov. Jde o Wortnerův dům na severním konci ulice U Černé věže v Českých Budějovicích, kde pořádá krátkodobé výstavy. A objekt bývalé restaurace Sparta v budějovické Nerudově ulici na Pražském předměstí. Od letošního září tak bude více než rok galerie vystavovat pouze v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou.

Díky evropské dotaci Alšova jihočeská galerie ((AJG) galerie předělá Wortnerův dům. Vzniknou v něm nové depozitáře i nová stálá expozice, která přiblíží sochařskou sbírku AJG.

„Zároveň plánujeme menší přístavbu a zlepší se komfort návštěvníků, nejen nové sociály, ale zejména bude do budovy vestavěn výtah, který umožní navštívit Wortnerův dům i handicapovaným," řekl ředitel AJG Seifert.

Peníze z IROP získala galerie také na objekt Sparta, který je na sídlišti poblíž obchodního centra IGY. Přestavba přinese nové depozitáře a edukační centrum Ateliér. To bude otevřené odpoledne, šest dní v týdnu, nabídne kreslení, grafiku i modelování.

„Obě budovy si to zaslouží. Zavřeme je v září, v plném provozu otevřeme na jaře 2019. Od letošního září tak zůstane na rok výstavním prostorem pouze zámecká jízdárna na Hluboké," uvedll pro ČTK Seifert. Pro období oprav budov chystá AJG výstavy do jiných měst, například v Třeboni.

Na hlavní výstavě sezony představí letos AJG v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou díla Victora Vasarelyho. Retrospektiva, jejíž uspořádání přijde na 1,3 milionu korun, nabídne i dosud nevystavené práce.

Galerii loni navštívilo téměř 60 tisíc lidí. Do Wortnerova domu přišlo loni zhruba 25 tisíc návštěvníků. Zřizuje ji Jihočeský kraj, letos jí dal příspěvek 28,4 milionu korun. Další milion korun dostane AJG na rekonstrukci osvětlení stálých expozic.

Foto AJG | Zdroj ČTK

Štítky dům, galerie, rekonstrukce, České Budějovice, Hluboká nad Vltavou, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Victor Vasarely

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alšova galerie získala peníze na přestavbu Wortnerova domu a bývalé restaurace Sparta v Českých Budějovicích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.