Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soutěž o dostavbu budovy Jihočeské vědecké knihovny vyhrál ateliér z Brna

Odborná porota vybrala vítěze soutěže na dostavbu budějcké Jihočeské vědecké knihovny. Vyhrál ateliér Kuba & Pilař architekti z Brna. Vybíralo se ze šesti návrhů.

Druhý skončil návrh ateliéru Ivan Kroupa architekti a třetí místo obsadil pražský ateliér Projektil architekti. Soutěžní studie budou k dispozici v rámci výstavy v knihovně na Lidické, která potrvá od 13. do 24. února. „Komplikovaná byla situace kolem územního plánu, dopravního napojení a blízkosti městské památkové rezervace,“ uvedl ředitel knihovny Ivo Kareš. Rozpočet, který by měla pokrýt dotace z programu IROP, činí 123 milionů korun. Pokud se podaří na stavbu získat potřebnou dotaci, stavební úpravy by měly proběhnout v letech 2019 a 2020.

Vítězný návrh rozšiřuje knihovnu lapidární formou levitující jednopodlažní dostavby, která je s původním objektem spojena pouze v místě současného vstupu. Vnější plášť tvoří předsazené vertikální skleněné copilitové lamely s potiskem, které vytváří stínící prvek a současně odcloní dění uvnitř a vně stavby. Horizontální hmota odpovídá provozně dispozičním požadavkům zadavatele na vytvoření nového bezbariérového vstupu do budovy a rozšíření prostoru volného výběru v návaznosti na vstupní část objektu. Toto řešení umožní knihovně volně zpřístupnit více než 130 000 svazků knih a periodik. Zároveň ponechává stávajícímu objektu jeho dominantní postavení a prostor pro budoucí rekonstrukci. Součástí studie jsou úpravy vstupu a okolního veřejného prostrantsví, ale také nové parkoviště a dopravní napojení na Lidickou třídu. Zároveň dojde k přemístění a úpravě obou současných památníků,“ upřesnila v tiskové zprávě Petra Mašínová z Jihočeské věděcké knihovny.

Autoři | Foto archiv Jihočeské vědecké knihovny

Štítky knihovna, ateliér, Brno, architekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž o dostavbu budovy Jihočeské vědecké knihovny vyhrál ateliér z Brna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.