Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeská filharmonie nadchla v Číně Straussem

Sedm koncertů odehrála na turné v Číně Jihočeská filharmonie. Na největším zájezdu v sedmatřicetileté historii orchestru vystoupila mimo jiné v Pekingu a Šanghaji. Tento rok by měla filharmonie jet ještě do Ruska a Polska.

„Vrchol byla jednoznačně Šanghaj, je to největší sál Velké divadlo pro 1800 diváků. Nehrají se celé kusy, ale jenom věty, věci posluchačsky vstřícnější. Nejvíc reagovali na svoji píseň, kterou jsme se naučili, a na Radeckého pochod od Strausse, což je rytmické. Příjemná byla i spolupráce s jejich orchestrem, který hrál operety a odlehčený repertoár,“ řekl příletu z turné ředitel orchestru Otakar Svoboda.

Na zájezd odletěla Jihočeská filharmonie 26. prosince. Hrála české i čínské skladby, z autorů nabídla Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Edvarda Griega či Johanna Strausse. Těleso, jež má 39 členů, odletělo posílené o 19 hráčů. Orchestr dirigoval Vojtěch Spurný.

„Hodně se to povedlo, vjem je o to silnější, že jsme byli velmi opatrní v tom, co jsme očekávali. Hlášky, které šly z jiných orchestrů, byly negativní, všichni žehrali na úroveň hotelů a sálů. My byli příjemně překvapeni, všechno klapalo na minuty, a když byly menší zádrhele, orchestr nebrblal,“ řekl Svoboda. Zájezd by se podle něj mohl zopakovat v roce 2019.

Zajímavostí podle něj je, že jakmile koncert skončí, pořadatelé hned pustí reprodukovanou hudbu, stejně tak fakt, že neexistuje dress code, a diváci tak chodí na koncerty v zimních bundách. Hudebníky trápil jen výrazný smog. „Téměř všichni včetně mě to odnesli, průdušky a kašel,“ řekl ředitel filharmonie.

Jihočeská filharmonie vznikla v roce 1981. Pod vedením Otakara Svobody, který ji řídí od 1. ledna 2014, začal orchestr spolupracovat s hudebníky z jiných žánrů, nejvíce s jazzmany. Natočila několik mezižánrových CD, například s Pavolem Hammelem. Loni na podzim vyšel na 2DVD společný koncert s kapelou Keks. Natáčel se i prosincový koncert filharmoniků s alternativní kapelou Už jsme doma.

Letos by měla filharmonie jet do Ruska a Polska – s písničkářem Jiřím Vondrákem připravuje symfonické verze písní Bulata Okudžavy, ruského šansoniéra, od jehož smrti uplyne 12. června dvacet let. Nejbližší velká domácí akce čeká orchestr 25. února, v pražské Arše zahraje na poctě kapele Velvet Underground, kterou produkuje Dušan Vozáry, bývalý člen kapely Oceán.

Jihočeskou filharmonii zřizuje Jihočeský kraj, příspěvek na letošní rok činí 28 milionů korun. V hlavním cyklu A má orchestr čtyři sta abonentů.

Foto FB Jihočeská filharmonie | Zdroj ČTK

Štítky orchestr, koncert, Čína, Johann Strauss mladší, hudební skupina, Rusko, Polsko, Šanghaj, Otakar Svoboda, Peking, zájezd, Antonín Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská filharmonie nadchla v Číně Straussem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.