Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeská filharmonie odletěla na turné do Číny. Na Nový rok zahraje v Šanghaji

Až do daleké Číny v pondělí odletěla Jihočeská filharmonie na své další turné. Soubor ředitele Otakara Svobody vystoupí ve čtvrtek v Pekingu, na Nový rok v Šanghaji a mezitím i poté navštíví další čtyři čínská města. Do Budějc se filharmonie vrátí 9. ledna 2017.

Celkově odehraje Jihočeská filharmonie osm koncertů. Jde vůbec o největší zájezd do takto vzdálené destinace, který soubor za dobu své existence podnikl. Kvůli tomu se počet hudebníků rozrostl asi o třetinu, tedy na šedesát. „Požadavek pořadatelů byl velký orchestr. Proto jsme si vzali na výpomoc převážně studenty z konzervatoře,“ uvedl Svoboda.

Po celou dobu turné bude Jihočeská filharmonie vystupovat pod taktovkou dirigenta Vojtěcha Spurného. V repertoáru budou skladby například od Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Johanna Strausse nebo Edvarda Griega. „Pořadatelé chtěli českou hudbu, ale budeme hrát i některé jejich věci. Jsme na to sami zvědaví,“ řekl Svoboda.

Hlavním hřebem turné má být reprezentační koncert na Nový rok v Šangaji, jehož se zúčastní i významní čeští diplomaté. „Budeme hrát i ve městech, která českým občanům možná ani nejsou známa. Ale jedná se o města, kde žije několik milionů obyvatel, což je na naše poměry mimořádné,“ dodal Svoboda. Jihočeská filharmonie se vrátí do České republiky 9. ledna 2017.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky turné, nový rok, Čína, Šanghaj, Otakar Svoboda, Peking, České Budějovice, Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Vojtěch Spurný, Edvard Grieg, Johann Strauss mladší

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská filharmonie odletěla na turné do Číny. Na Nový rok zahraje v Šanghaji  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.