Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Filmová Černá věž rozdávala radost

Šestý ročník Festivalu amatérských a studentských filmů Černá věž je za námi, ale vzpomínky na uplynulý víkend jen tak nezmizí. Nebyl snad nikdo, kdo by domů neodcházel s úsměvem na tváři. Program plný filmové zábavy přilákal 400 návštěvníků. Nejenom díky nim tak budou mít děti s postižením z českobudějovického Centra Bazalka krásné a bohaté Vánoce.

První den festivalu nabídnul koncert filmové hudby a nezapomenutelnou atmosféru. Jihočeský univerzitní orchestr – Big Band si vysloužil sál plný diváků a závěrečný potlesk ve stoje. I ostatní části programu poutaly pozornost jak návštěvníků, tak autorů. Těch do Českých Budějovic dorazilo čtyřicet, aby v průběhu promítacích pásem představili své filmy a na závěr si přebrali ceny.

„Je skvělé sledovat, jak se festival těší stále větší oblibě autorů. Letos nám dorazilo přes 150 filmů
a bylo velmi těžké vybrat několik těch nejlepších, které budeme promítat. Dle reakce diváků se nám
to ale podařilo, na jejich tvářích bylo během sledování vidět velké zaujetí a široká škála emocí,“
komentuje ředitel festivalu Milan Pleva. K vidění byly různé žánry, od romantických filmů a komedií přes dokumenty, dramata, až k hororům, kterých letos přišlo nejvíce za celou historii festivalu.

Krom sledování filmů si návštěvníci mohli prohlédnout práci filmových maskérů či vyzkoušet dabing. Přestávky si lidé mohli vychutnat v Kině pro dva nebo focením s filmovými rekvizitami. Ochotně pózoval také Rumcajs, maskot letošního ročníku. Ten asistoval moderátorovi i při rozdávání cen.

Vyhlašování vítězných autorů začalo působivou hudební elektro-houslovou show Lenky Houslenky doplněnou o scénický tanec i capoeiru. Děkovné řeči autorů vždy přítomným dokáží, že Festival Černá věž se opravdu řídí svým mottem a dává šanci všem. „Film byl natočen na letním táboře a přihlásil jsem ho jen tak. Vůbec jsem nečekal, že by mohl vyhrát,“ odpovídal dojatě nejmladší účastník festivalu, čtrnáctiletý David Serédi.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na festivalu jakkoli podíleli. Členům mého organizačního týmu, účinkujícím, partnerům, autorům a hlavně návštěvníkům. Bez nich by festival nebyl tím, čím je, a my bychom nemohli dětem z Bazalky předat krásných patnáct tisíc korun. Děti navíc obdržely šek na sto tisíc korun od společnosti PCO – hlídací služba, což bylo nádherným překvapením i pro nás jako organizátory. Jelikož vím, že jdou peníze do dobrých rukou, těší mě to o to víc,“ uzavřel letošní ročník Milan Pleva.

Vítězové:                                              

Minutka:
Matúš Kochan – Usmej sa na mna.

Malý film:
Jáchym Bouzek – Crowd.

Velký film:
Štěpán Etrych – Dvě slova.

Mladá tvorba:
David Serédi – Holka z medové ulice.

Studentský film:
Marek Ciccotti – Snovej.

Cena diváků:
Marek Ciccotti – Snovej. 

Tisková zpráva

Štítky festival, film, Vánoce, Černá věž, České Budějovice, PCO - hlídací služba, Rumcajs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmová Černá věž rozdávala radost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.