Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival Dead End navštívila maďarská hvězda Ektomorf

Dead End se v průběhu let vyvinul v největší crossoverový a metalový festival, který má brilantní organizaci a výbornou atmosféru. Svým pojetím a velikostí se jedná o celorepublikový unikát, hlavně pro to, že využívá dvě scény současně. Letos byl navíc okořeněn nerockovou kapelou Oceán a všichni byli zvědaví, jak bude tenhle zvláštní host přijat fanoušky tvrdé hudby.

Festival začal po páté hodině a už první kapela na horní scéně měla plno. Slušný začátek. Mnohem zajímavější pro lidi, ale byla velká dolní scéna, kde vystupovaly největší taháky akce. Tím prvním byli The Switch. Skupina, která se vypracovala na jednu z nejlepších crossoverových kapel na scéně, předvedla působivé vystoupení. Její doménou byl charismatický zpěv, jež kapele vtiskuje emo složku. Skvěle byla pojata vizuální stránka, kdy sadu světel doplňovala dvě plátna, na nichž běžely klipy ke skladbám, které umocňovaly pocit z vystoupení.

Další vystupující, skupina Trautenberk, je takovým zvláštním úkazem na rockové scéně. Nebývale rychle si vybojovala přízeň fanoušků humorným pojetím svého stylu. Na festival přijela místo odpadlých Locomotive, nicméně výborně pobavila. Nejen muzikou a texty, ale i vtipnými kostýmy. Po emočním nářezu od The Switch to byla potřebná vzpruha a lidi tuhle vycházející hvězdu přijali s úsměvy na rtech.

Scéna se pak stáhla pod oponu, protože se měla připravit utajená kapela festivalu, což je další unikát. Lidi se dohadovali, kdo se to asi za oponou připravuje, často tipovali domácí Ingrowing, ale na pódium vletěli šílení Hentai Corporation a ti udělali radost spoustě fanoušků. Některým to bylo jasné už v momentě, kdy se ozvaly první tóny skladby Equilibristic Brides, kterou proslavil i dobře provedený klip s naháči běhajícími po lese. Takže zase legrace, tentokrát více černější a morbidnější. Byla to jízda, Hentai Corporation moc dobře vědí, co hrát a jak to hrát a skutečně to baví.

Poté přišlo zklidnění v podobě kapely Oceán. Zatímco nahoře řádili kluci z Gutalaxu, dole se rozjely klávesy a elektronická muzika, do té doby na Dead Endu nevídaná. Myslím si, že všude jinde by se tahle nerocková vsuvka nepotkala s pochopením, protože tyhle dvě scény proti sobě vždy stály v těžkém kontrastu. Nicméně jsme v Budějcích a tahle kapela nás provází celý život. Můžeme být na ni pyšní. Navíc všichni známe muzikanty z této legendy, hlavně Honzu Vozáryho, který zde vede rockový klub a to je ta největší spojnice mezi Oceánem a rockovými fanoušky.

Oceán se své role ujal sebejistě, ačkoliv i v hlavách účinkujících musely kolovat jisté obavy. Ale je vidět, že jsou to profíci a s ledovým klidem by dokázali zahrát i na pohřbu Fidela Castra, kdyby k tomu byli přinuceni. Skvělý koncert – skvělí fanoušci, více už se psát nemusí. Ani to, že kapela přehrávala své největší hity a ani to, že Jitka Charvátová se role po zemřelém Petru Mukovi zmocnila se vší grácií. Oceánu na konci setu přišli pomoci kluci ze Satisfucktion se svými nástroji a dali mu tak rockový nádech. Skladba Rachel vyzněla s pomocí Broni Míky a jeho kamarádů velice mocně a určitě to byl jeden z největších momentů festivalu.

Ani nevím, jak se to stalo, ale na podiu najednou byli jen Statisfucktion a budějčtí miláčci se mohli na plno pustit do svého umění. Opět se nedají použít jiná slova než famózní, úchvatný, monstrózní. Takoví byli Satisfucktion! Kapela, která je zárukou kvality už po celé čtvrt století, které zde slavila. Nechci nikomu stranit, ale Budějce to tento večer vyhrály na celé čáře.

A nezmohla s tím nic ani největší hvězda festu Ektomorf. Ne, že by jejich groove metal byl špatný, ale tak nějak mi chyběl takový ten správný tah na bránu. Navíc mě u téhle kapely trápí přílišná podobnost se známější Sepulturou. Na druhou stranu, když bubeník šlápnul do pedálů, tak se obraz kapely naprosto změnil. U mě jednoznačně zvítězily rychlejší thrashové riffy nad monotónní houpačkou ve středním rytmu.

Američtí Hemlock ukončovali celý festival a ani oni se už nedostali přes jeho vrchol. Přitom to šlapalo, ale lidi a jejich uši byli už asi moc unavení. Ovšem, pokud měl ještě někdo sílu, určitě si vychutnal hutnou dávku hard core ze staré školy. Tady jsem zase nejvíce vzpomínal na kapelu ProPain.

Festival skončil a ve výsledném hodnocení nezbývá než chválit. Organizačně vše v pořádku. Jen se opravdu nedalo stihnout vše, a tak jsem se věnoval jen dolní scéně. Horní scéna nabídla také celou řadu kvalitních kapel a pro fanouška je dobré, že se může rozhodnout, jaký styl si v daný moment poslechne. Prostředí, obsluha, pořadatelé, vše na výbornou. Snad jen ten zvuk mohl být lepší. Jinak klobouk dolů, potlesk a nakonec přání, aby i příští rok byl takhle skvělý a stejně navštívený.

Autoři | Foto František Ciml

Štítky hudební skupina, festival, oceán, Fidel Castro, Petr Muk, Jitka Charvátová, České Budějovice, Sepultura, Trautenberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Dead End navštívila maďarská hvězda Ektomorf  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.